Så kan du bli kartlagd på nätet
Så kan du bli kartlagd på nätet

Hela du kan kartläggas med de digitala fotspår vi lämnar efter oss. – Ett problem är att man kan söka fram en persons hela liv med ett par knapptryckningar. Det är inte svårt att se hur sådan information kan missbrukas, säger IT-säkerhetsanalytikern Fredrik Ljunggren.

Lägg ihop alla dina konversationer på Facebook, alla Google-sökningar du någonsin har gjort, alla gånger du använt karttjänsten på din mobil och alla telefonsamtal du gjort från din Iphone — vem du ringde, var du befann dig och hur länge ditt samtal varade.

Adderar du information om hur ditt visakort används med information om när du passerade en vägtull kan du bygga en närmast komplett bild av någon", enligt Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Stiftelsen för Internetinfrastruktur.

– Du kan kartlägga kommunikationsmönster, kommunikationsvägar, vänkretsar och intressen.

Avslöjandet om att amerikanska säkerhetsorganet NSA har tillgång till IT-jättarnas servrar har fått en del att yrvaket fundera över de spår vi lämnar efter oss.

– Det är väl dags för oss att bli medvetna om att systemen inte är säkra, och fundera på vad det innebär att vi använder teknologier som hela tiden samlar information om oss, säger Martin Berg, doktor i sociologi vid Högskolan i Halmstad.

Han tycker överlag att vi ska vara oroliga över att vi lämnar så pass mycket information till "marknadskapitalistiska aktörer". NSA-avslöjandet har bara gjort det mer synligt.

– Alltså, vi blir övervakade hela tiden, är det inte lika hemskt att ett börsnoterat bolag som Facebook övervakar oss? Men det är det ingen som säger ett knyst om.

Det finns mängder med information som genereras i det tysta, så kallad metadata. Ett fotografi är inte bara en bild utan innehåller information om när den togs, vilken kamera och inställning som användes. När den laddas upp via en bildtjänst kopplas den ofta till en användare, vad bilden föreställer och var den är tagen. Just positioneringstjänster, information var vi befinner oss, har blivit vanligare.

– Det är allt från Google maps och incheckningar på Facebook till vilket trådlöst nätverk man anslutit till. Allt sådant går att strukturera, för att följa en person oerhört nära, säger Fredrik Ljunggren.

Med dagens molntjänster kan företag ha hela sin IT-miljö på nätet, vilket innebär en risk för industrispionage
– Om du har en rackarns bra affär- eller produktidé, och ni sitter internt och använder dig av molntjänster så har de (NSA) den informationen, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset