Cyklar är vanligt stöldgods.
Cyklar är vanligt stöldgods.

Efterlys dina stulna prylar på nätet och låt en sökrobot hitta dem åt dig. En ny tjänst gör det lätt att leta efter stöldgods på Blocket och Tradera månader efter att sakerna stulits.

Den som blivit bestulen och misstänker att prylarna säljs på internet kan få hjälp att hitta sina ägodelar. Nu lanserar brottsportalen.se en sökrobot som går igenom 47 svenska köp- och säljsajter efter stulna varor.
– Ofta läggs stöldgods ut på nätet flera månader efter att det stulits och det är inte många som orkar leta efter sina saker så länge. Därför har vi startat den här tjänsten som skickar ut ett mail när den sökta produkten påträffats, säger Magnus Pettersen, vd på brottsportalen.se.

Tidigare har de 5 000 medlemmarna på sajten kunnat efterlysa sina stulna saker och genom att skriva in sökord får de nu också hjälp att leta på internet.
– För att få en träff är det bra att tänka som tjuven och lista de ord som man tror används i annonsen. Söker man på en båtmotor kan man välja bort de modeller som inte är aktuella för att minska risken för felaktiga träffar, säger Magnus Pettersen.

Hitta man något som man blivit bestulen på rekommenderar han att man kontaktar polisen.
– Vi ser positivt på initiativ för att minska brottsligheten. Men det kan vara svårt att hjälpa någon som ringer och säger sig ha hittat sin stulna kamera på nätet om det inte finns tydliga bevis, som ett serienummer, säger Jan-Åke Törnhage vid Stockholmspolisens godsspaningsgrupp.

Sökroboten kommer de närmaste veckorna att vara gratis för medlemmarna för att sedan övergå till en betaltjänst.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset