Haiti är hårt drabbat efter orkanens framfart.
Haiti är hårt drabbat efter orkanens framfart.

Över 1 000 människor beräknas i skrivande stund ha omkommit i Haiti till följd av orkanen Matthew. Så här kan du hjälpa till hemifrån Sverige.

Myndigheter har börjat begrava orkanens offer i massgravar och antalet kolerafall har ökat drastiskt, skriver TT. Utöver det har byggnader, vägar, broar och odlingar förstörts i förödelsen och matpriserna väntas nu skjuta i höjden.

– Det som behövs är resurser i form av pengar. Det är egentligen det man kan göra som svensk för att hjälpa till. I dag så pågår det, via oss och andra organisationer på plats, en katastrofinsats. Det handlar framför allt om mat och vatten, sedan kommer det att bli mediciner och reparationer av hus. Men det som är mest akut är just mat och vatten. Det kommer att bli en hungerkatastrof och många drabbas av kolera, säger Ulrika Kallin, verksamhetchef på Hoppets stjärna, till Metro.

LÄS MER: "Mer än 1 000 döda i Matthews spår"

Hon säger att de under måndagen har skickat 50 000 dollar till hjälparbetarna på plats så att de ska kunna starta upp arbetet.

– De kommer att kunna köpa in mat från Port-au-Prince. Först visste vi inte om det skulle gå eftersom orkanen drabbade hela landet. Men nu har vi fått rapport om att det kommer att gå att köpa det nödvändiga där. Sedan börjar då ett arbete med att dela ut allt och det är där det krävs att det finns erfarna människor och organisationer som sköter det hela, för det är väldigt lätt att det blir kaos i sådana situationer.

Ulrika Kallin skulle inte rekommendera att en oerfaren svensk själv åker till Haiti för att försöka hjälpa de drabbade på plats.

– Det blir väldigt svårt att göra någon insats om man inte är organiserad.

LÄS MER: "Hungersnöd hotar Haiti efter Matthew"

Ett flertal andra organisationer är på plats för att hjälpa till i katastrofen.

– Vi har 3 000 frivilliga på plats i området där orkanen dragit fram. Som privatperson i Sverige kan man stötta genom att skänka pengar till svenska Röda korsets katastroffond, så att vi bland annat kan köpa mediciner och få ut rent vatten till drabbade, säger Morgan Olofsson, kommunikations-och insamlingschef för svenska Röda korset.

Läkare utan gränser har flera team på plats i landet.

– Vi har fyra medicinska team på plats i de värst drabbade områdena i Haiti för att utvärdera hur behoven ser ut. Genom att skänka en gåva till Läkare utan gränser är du med oss i den insatsen och även det livräddande arbete vi utför världen över, säger Katharina Ervanius, relationsansvarig hos Läkare utan gränser.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset