Vi shoppar kläder som aldrig förr – och vi slänger som aldrig förr. Över 70 000 ton kläder slängs det i Sverige varje år. Men så behöver det inte alls vara. Metro listar åtta sätt att återvinna dina paltor.

Gustav Hugosson

Varje år slängs över 70 000 ton kläder. Återvinn i stället! Erika Gustafsson på Beyond Retro i Stockholm visar massor  av kläder som finns till försäljning, man kan också lämna in sina avlagda kläder.

DIY-trenden: Gör-det-själv-trenden innebär just att du ska göra saker själv i stället för att köpa nytt eller låta någon annan göra saker åt dig. DIY-tips finns i massor på bloggar och de uppmuntrar ofta till att återanvända gamla saker och göra något nytt av det.

Normcore-trenden: Är en subkultur av hipstertrenden. Den innebär att det är coolt att smälta in i mängden. Kläderna ska hittas på outlets, i realådorna och i föräldrarnas garderob. Meningen är att du ska se ut som vem som helst. Inspirationen kan bland annat hämtas från TV-serien Seinfield.

Vintage-trenden: Att köpa kläder second hand sparar in 97 procent energi jämfört med om samma plagg skulle nyproduceras. Förbrukningen på vatten och kemikalier sparas också in. Dessutom är trender något som kommer och går trenderna, så det som är modernt kanske ligger och väntar i en 30 kronors låda. Kläder du inte vill ha kvar kan du sedan i sin tur skänka till second hand-affärerna.

Slow Fashion: En inställning till kläder som prioriterar färre, finare plagg, av högre kvalité och med mindre miljöpåverkan.

Anordna klädbytardag: Du kan bjuda in dina kompisar eller bekanta på klädbytardag där alla tar med sig plagg de inte längre vill ha kvar. Sedan byter ni helt enkelt. Både smart, kul och bekvämt då det kan va roligare att gå hem till en kompis än till en sopcontainer.

Hyr dina kläder: Ibland är det lätt att ett spontanköp bara används den där fredagskvällen eller bröllopet och blir liggande på en dammig hylla i garderoben. Om du har panik inför helgens klädval, hyr kläderna istället. Kulturhuset i Stockholm testar nu att ha ett klädbibliotek.

Re-design: När man designar om gamla kläder och tyger till nya. Detta kan du enkelt göra själv hemma med saxen. Butiker som satsar på re-design är bland annat Beyond Retro och H&M har nyligen släppt en denimkollektion som är gjord av delvis återvunna textilfibrer från insamlade kläder.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset