Augusti är månaden då flest blir av med sin cykel. Då kulminerar sommarens cykelstölder. Men tänk om tjuvarna gick att spåra? Här är gps-lösningarna för den som vill leka detektiv.

Runt 70 000 cyklar stjäls varje år i Sverige och allra flest stjäls i augusti, enligt en rapport från Folksam tidigare i år. Även den som har lås till cykeln riskerar att drabbas. 
 

►LÄS MER: Cykeltjuven tipsar: Så skyddar du din hoj från stöld


För att ta reda på var cykeln tar vägen kan man ha en gps-sändare, något som idag finns från flera olika tillverkare. Du fäster den på cykeln och beroende på vilken modell du väljer kan den göra allt ifrån att sms:a dig när cykeln rör på sig till att visa var cykeln befinner sig via en karta på datorn.

Men enligt polisen är det inte så enkelt som att hämta cykeln igen.

– Vi kan inte veta om den är sålts vidare, så vi kan inte bara skicka ut bilar, säger Peter Enell, vid citypolisen i Stockholm.

– Om vi lokaliserar cykeln så kan vi inte bara ta tillbaka den. Det måste göras en utredning, fortsätter han.


►LÄS MER: Högsäsong för cykelstölder


Men inte alla gps-sändare är särskilt billiga, det kostar oftast åtminstone 1 000 kronor eller mer att skydda sin cykel på detta sätt. Och Peter Enell är osäker på om det är värt pengarna.

– Jag tror kanske inte det, ibland kan cykeln till och med köras ut ur landet. Rejält lås och bra cykelförvaring tror jag på, säger Enell.


►LÄS MER: Så får du tillbaka din stulna cykel

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott