Monika Jukic, juridisk expert på SBC.
Monika Jukic, juridisk expert på SBC.

Många bostadsrättsföreningar misstänker att det pågår otillåten uthyrning i husen. Och det finns flera metoder föreningarna kan använda sig av för att avslöja den som felaktigt hyr ut sin bostad.

Bostadsmarknaden i storstäderna når oanade höjder och andrahandsmarknaden kanske just nu är hetare än någonsin. 

Många bostadsrättsföreningar misstänker att medlemmar otillåtet hyr ut sina lägenheter i andrahand, enligt Sveriges Bostadsrättscentrum (SBC). I vissa fall påstår ägaren av bostaden att det rör sig om en inneboendesituation – vilket man inte måste söka tillstånd för.

Men ofta misstänker föreningen att det inte alls handlar om någon inneboende, utan en otillåten andrahandsuthyrning.

– Ibland kan det vara lätt för föreningen att slå hål på det, man kanske bor i en lägenhet på 25 kvadratmeter och säger att man har en inneboende. Men i andra fall kan det vara svårt, säger Monika Jukic, juridisk expert på SBC.

Men trots att det kan vara svårt för föreningen att hitta bevis för att uthyrningen inte är tillåten så finns det flera metoder som föreningarna kan använda sig av för att avslöja uthyraren.

– Man får ha lite spioner och prata med övriga medlemmar som kan se vem eller vilka som rör sig i lägenheten. Är personen någonsin där eller har den inte varit där på länge?

Föreningen kan också ta reda på om bostadsrättsinnehavaren fortfarande är skriven på adressen eller någon annanstans. Sitter personens namn fortfarande kvar på dörren eller har det klistrats över av ett annat namn?

– Knacka på regelbunden och undersök. Öppnar medlemmen dörren eller är det alltid den inneboende som öppnar? Kolla också runt på lika andrahandssajter på nätet, säger Monika Jukic.

När föreningen känner att den har tillräckligt med bevis för att det pågår en otillåten andrahandsuthyrning så måste man skicka en varning till bostadsrättsinnehavaren. Om inte uthyrningen då avbryts, eller om man söker om tillstånd om att hyra ut i andrahand hos föreningen, så kan det leda till att nyttjanderätten av lägenheten är förverkad.

– Då kan man sägas upp från föreningen och bli av med sin bostad, säger Monika Jukic.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset