Skärmbild från en video där en reporter "styr" vad USA förra president Barrack Obama säger.
Skärmbild från en video där en reporter "styr" vad USA förra president Barrack Obama säger.

Redan i dag kan det vara svårt att ta reda på om en video verkligen visar det den påstår eller om en artikel är korrekt. I framtiden kan det bli ännu svårare – exempelvis finns ny programvara som både kan härma röster och omvandla ansikten.

Snapchat-filtret som ger dig hundöron är troligtvis enkelt att avfärda som fejk för de allra flesta. Andra filter som gör oss vackrare eller ger bilder lite extra lyster kan vara svårare att bedöma. Nu finns teknik som kan skapa filter som nästan är omöjliga att avslöja.

För ett par år sedan visade det amerikanska universitet Stanford upp programvara som gör det möjligt att förändra till exempel Trumps, Obamas eller Putins ansiktsuttryck och få det att se ut som att de säger i princip vad som helst.

LÄS MER: Här är alla Viralgranskarens granskningar 2017

Samtidigt finns programvara som gör det möjligt att återskapa andra personers röster. Med hjälp av programmen går det alltså att få det att se ut som att vem som helst säger vad som helst.

En annan teknisk framgång som potentiellt skulle kunna användas till att skapa falska nyheter är it-företagets Nvidias satsningar på artificiell intelligens. Programvaran kan bland annat ändra natt till dag och sommar till vinter i diverse filmklipp. Företaget har också program som kan generera realistiska bilder från tomma luften eller slå samma två kändisar för att skapa en ny.

LÄS MER: Apples vd om svensk innovation, AR och ”fake news”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset