När kakaobönor rostas försvinner delar av det ämne som gör chokladen god och nyttig. Men forskare i Ghana säger sig nu ha ett sätt att bevara ämnet, vilket kan göra choklad både godare och nyttigare.

Människor har ätit kakao i tusentals år, men det är först de senaste decennierna forskare har kunnat visa på att kakao faktiskt kan vara nyttigt. Mycket av kakaons nyttighet kommer från en typ av ämnen som heter polyfenoler, som fungerar som antioxidanter men samtidigt kan leda till minskat blodtryck och minskad risk för stroke.

Men när kakaobönor rostas minskar andelen polyfenoler i bönorna, vilket alltså gör att några av de positiva effekterna av kakaon minskar.

Men nu säger sig forskare på Ghanas universitet ha hittat ett sätt att bevara mer polyfenoler när kakaobönor rostas.  

Genom att låta kakaobönorna ligga kvar i frukterna de sitter i innan bönorna jäses ökade mängden antioxidanter i kakaobönorna. Forskarna menar också att om man istället för att rosta bönorna vid 130 grader i 10-20 minuter rostar bönorna med en lägre temperatur i 45 minuter kan öka graden av antioxidanter än mer.

När de kombinerade de två metoderna upptäckte de att kakaon både hade mer antioxidanter och polyfenoler. Dessutom var choklad gjord med metoden sötare.

I framtiden kan alltså chokladen vi äter vara både nyttigare, men framförallt godare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset