Så kan Iphone 5 få 4G i Sverige
Så kan Iphone 5 få 4G i Sverige

En särskild frekvens kan göra att 4G fungerar till Iphone 5 i Sverige. Så kan operatörerna lösa problemet.

När Iphone 5 presenterades i går fick den efterlängtad stöd för 4G. Men det visade sig snart att tekniken inte stöds i Sverige. Anledningen är att Apple utvecklat en antenn för LTE som fungerar för tre frekvensband, 2100, 1800 och 850 MHz.

I Sverige används tre andra band för 4G, 800, 900 och 2600 MHz, skriver tidningen Mobil. När de svenska operatörerna tillfrågas om saken vill de invänta mer information från Apple innan de kommenterar.

Men det finns en tänkbar lösning. Tre av de svenska operatörerna, Teliasonera, Tele2 och Telenor har tillstånd att använda frekvensbandet 1800 MHz från och med den 1 januari 2013, skriver Computer Sweden.

Genom att använda det för LTE så skulle även Iphone 5 fungera med 4G i Sverige.
– Men bara om vi använder bandet till LTE. Det tänker vi inte gå in på nu, säger Lars Torstensson, kommunikationschef för koncernen Tele2, till nyhetsbrevet Telekom Online.

När Metro får tag på Teliasonera vill de fortfarande inte kommentera om 4G kommer fungera eller inte.
– Apple har inte bekräftat vilka frekvensband vi kommer kunna ha stöd för. Tills vi fått den informationen vill vi inte spä på några rykten, säger Nicholas Rundbom, kommunikationschef för mobila tjänster på Teliasonera, till Metro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset