Är du en ”spara” men är tillsammans med en ”slösa”? Du är inte ensam. Det vi ogillar hos oss själva ogillar vi också hos andra, visar ny forskning.

Är du en sparsam flickvän medan din kille älskar att slösa pengar – eller tvärtom?
I en ny amerikansk studie från tre olika universitet där forskare studerat gifta par kan man se att vi väljer partner utifrån vår raka ekonomiska motsats.

En ”spara” blir alltså ofta tillsammans med en ”slösa” – just för att vi vill komplettera de beteenden hos oss själva som vi ogillar.
– Det här kallas den kompletterade principen, att man inte behöver vara lika varandra i ett förhållande utan att man ska kunna komplettera varandra i frågan om olika viktiga egenskaper. Rik söker fattig, snål söker generös och så vidare, säger Nazar Akrami vid institutionen för psykologi vid Uppsala universitet.

Mekanismen är logisk. Den som sparar unnar sig sällan något men drömmer ofta om att göra det. Och tvärtom – den som slösar pengar på onödiga saker vill ofta vara bättre på att hålla i pengarna.
Ju mer missnöjda personerna i undersökningen var med det egna beteendet, desto större var sannolikheten att de valde sin motsats.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset