"Vill man slippa främlingsfientlighet vid makten måste man presentera mer tilltalande alternativ", skriver Viktor Banke.
"Vill man slippa främlingsfientlighet vid makten måste man presentera mer tilltalande alternativ", skriver Viktor Banke.

Det handlar inte om att rätta sig efter vad man tror är folks primära oro, utan om att formulera en trovärdig berättelse utifrån sina ideal.

Det amerikanska valet är över och Donald Trump är en av världens mäktigaste män. Och nu haglar de svenska analyserna. Om det kunde hända där, vad kan då hända här? Och varför? En av de vanligare analyserna lyder ungefär så här: Den som vill stoppa Sverigedemokraterna – Sveriges närmsta motsvarighet till främlingsfientliga antidemokrater – måste ta människors oro på allvar, för hån fungerar inte som metod.

Det finns dock problem med den analysen. Oron för samhällsutvecklingen finns till exempel inte bara hos de som kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna. De nationella SOM-undersökningarna mäter sedan många år svenskarnas attityder för att förstå samhällsutvecklingen. Underlaget är gediget. Den senaste undersökningen om svenska trender visar att vi är betydligt mer oroade för främlingsfientlighet än för ökat antal flyktingar. En annan invändning är att hån de facto har lönat sig, om man heter Trump eller är sverigedemokrat. Hån mot etablissemanget, mot mångkulturen och mot de i samhället som värderar den.

LÄS MER: Misstänkliggörandet av människor från andra länder är en lek med elden

USA, Ryssland, Turkiet, Ungern och snart Frankrike. Auktoritära, främlingsfientliga krafter överallt. Nu är tid för rannsakan och ödmjukhet. Hur bör man agera? Vilka argument fungerar? Tja, en möjlig slutsats är att det inte bara handlar om argument som ska fungera. Trumps väljare lika lite som Åkessons kan vinnas över endast genom motargument. Det är vuxna kvinnor och män ur alla inkomstklasser som valt att lägga sina röster på öppet främlingsfientliga kandidater. Som valt den kandidat de tror mest på. Som stundom läser helt andra tidningar och tror på helt andra sanningar än övriga.

En sak är säker: Den som är mest populär vinner. Vill man slippa främlingsfientlighet vid makten måste man presentera mer tilltalande alternativ. Det amerikanska valet har visat att man inte kan räkna med att folk avskräcks av extremism hos kandidaterna. Svenska opinionsmätningar visar samma sak. Det vore därför naturligt om Moderaterna eller Socialdemokraterna presenterade sådana alternativ, men de tycks upptagna med internt tjafs om vem som är och har varit hårdast mot invandrare (nu senast i söndagens Agenda). I mitten står en tacksam Jimmie Åkesson, med lyskraft som både Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven saknar.

LÄS MER: Sverigedemokraternas väljare har sett hatet – och ändå valt att rösta på partiet

Om Sverigedemokraterna ska tryckas tillbaka måste övriga partier förklara hur Sverige ska fungera som en öppen, demokratisk rättsstat i en orolig omvärld. Det handlar inte om att rätta sig efter vad man tror är folks primära oro, utan om att formulera en trovärdig berättelse utifrån sina ideal. Kan man inte göra det ska man inte heller bli överraskad om Sverigedemokraterna blir största parti vid valet 2018.

+ Leonard Cohen hann spela in jättemycket musik som finns kvar.
- Leonard Cohen är död. Känslolivet har förlorat sin främste uttolkare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset