Berit Roald/TT

Genom att knappa in en kod kan du få fram telefonens unika serienummer.

Över 100 000 försvunna mobiler anmäls till polisen varje år.  Många av dem hittar aldrig tillbaka sina ägare.  Men det finns ett knep som gör att du kan få återse din kära lur.

Omkring 125 000 telefoner anmäls som stulna eller borttappade i Sverige varje år, enligt polisen. Bara i Stockholms län får polisen in drygt 100 anmälningar om försvunna telefoner varje dag.

– Vi tar massor av mobiler i beslag, men ofta vet vi inte vem ägaren är, säger Robert Kindrot, inspektör på polisens kommunikationsavdelning.

När polisen tar emot en anmälan frågar man efter IMEI-numret. Det 15-siffriga numret är telefonens unika ”personnummer” och står på kartongen som telefonen ligger i när man köper den och på kvittot man får vid köpet. 

– Har vi numret kan vi spåra telefonens ägare. Men är det en blank, avstängd telefon utan IMEI-nummer, är det väldigt svårt att spåra den som tappat bort telefonen eller fått den stulen.

Har man slängt kartongen och tappat bort kvittot är det alltså kört? Nej, du kan vara lugn – det finns ett hemligt knep att ta till, innan telefonen försvinner.

Knappar du in *#06# dyker serienumret nämligen automatiskt upp på skärmen.

– Skriv upp koden på en lapp eller ta en skärmdump. Spara sedan bilden någon annanstans, så att den inte försvinner med telefonen, säger Robert Kindrot.

Lyckas polisen matcha en beslagtagen mobil med en anmälan måste anmälaren kunna bevisa att den vekligen är rätt ägare.

– Till exempel genom att berätta vad pinkoden är, eller vilka telefonnummer som finns i telefonen.

Kan polisen inte spåra ägaren tvingas man efter en viss tid lämna ut den till personen som hittade den. Men nu hoppas man att fler ska lära sig att anteckna sitt IMEI-nummer. Och läget för det ser bra ut.

Polisen publicerade tipset om knappmanövern på sin Facebooksida på torsdagen. Ett dygn senare hade inlägget delats över 30 000 gånger.

– Det här är brottsförebyggande information, vi vill ju hjälpa så många som möjligt att få tillbaka sina telefoner. Det är kul att så många nu vet om att möjligheten att få fram koden finns, säger Robert Kindrot.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset