Sverige kan bli klara för åttondelsfinal redan i kväll.
Sverige kan bli klara för åttondelsfinal redan i kväll.

Segern mot Sydkorea har gett Sverige att bra utgångsläge. Faktum är att laget kan gå vidare utan att vinna en match till. ”Vi gjorde vårt jobb och hoppas vi kan göra samma jobb mot Tyskland”, säger Marcus Berg.

Sverige inledde fotbolls-VM med en 1-0-seger mot Sydkorea – Blågults första vinst i en VM-premiär sedan 1958.

I kväll väntar Tyskland, regerande världsmästare och rankade som bäst i världen av Fifa, i Sotji.

För tyskarna är förutsättningarna enkla: De får inte förlora för att ha en realistisk chans att nå åttondelsfinal.

Mycket hänger på Mexiko

För Sverige ser det ljusare ut. Vid seger mot Tyskland är Janne Anderssons landslag helt klart för åttondelsfinal, förutsatt att Sydkorea inte besegrar Mexiko.

LÄS MER: Hur VAR det nu igen? Så här funkar fotbollens nya teknik

Ett annat drömscenario är att det blir oavgjort, samtidigt som Mexiko besegrar Sydkorea. Då räcker det med att kryss för både Sverige och Mexiko för att gå vidare när lagen möts i den sista omgången.

– Man kan tänka och fundera, det är ingen som hade räknat med att Mexiko skulle slå Tyskland i första matchen. Vi gjorde vårt jobb och hoppas vi kan göra samma jobb mot Tyskland och ta poäng där. Då ser det bra ut, säger anfallaren Marcus Berg till Sportbladet.

Scenariot liknar det som uppstod i EM-slutspelet i Portugal 2004. Sverige och Danmark möttes i den sista gruppspelsomgången, och ett 2-2-resultat skulle ta grannländerna vidare och skicka ut Italien. Matchen slutade som bekant just 2-2, och konspirationsteorierna flödade i det italienska lägret.

Bra trend för Sverige

­Mittfältaren Jimmy Durmaz hoppas att avancemanget blir klart redan mot Tyskland. Mexiko-matchen kan bli ännu tuffare, menar Durmaz.

–  Jag har alltid sagt det att Mexiko är ett starkt mästerskapslag. Det är svårt att spela mot lag från Central- och Sydamerika. Jag tror fortfarande Mexiko är det starkaste motståndet i gruppen, säger han till Sportbladet.

I de tre senaste VM-slutspelen som Sverige deltagit i har laget vunnit den andra gruppspelsmatchen. 1994 besegrades Ryssland med 3-1, 2002 Nigeria med 2-1 och 2006 Paraguay med 1-0.

LÄS MER: Twittrande VM-experten: Så stor chans har Sverige mot Tyskland

Tyskland-Sverige: Preliminära startelvor

Tyskland (4-2-3-1)

Neuer – Kimmich, Boateng, Hummels, Plattenhardt – Khedira, Kroos – Müller, Özil, Draxler – Werner

Sverige (4-4-2)

Olsen – Lustig, Granqvist, Lindelöf, Augustinsson – Claesson, Larsson, Ekdal, Forsberg – Toivonen, Berg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset