Rödmarkerade områden har förhöjd brandrisk under valborg, enligt SMHI:s prognoser.
Rödmarkerade områden har förhöjd brandrisk under valborg, enligt SMHI:s prognoser.

Även majbrasor kan påverkas av eldningsförbuden, enligt MSB. Det torra vädret höjer brandrisken - samtidigt som SMHI inte tror det hinner regna innan valborgsmässoafton.

De traditionella majbrasorna som markerar vårens ankomst kan ställas in på flera håll i landet i år. Detta på grund av det ovanligt varma och torra vädret som redan orsakat flera skogsbränder.

– Det är ju väldigt stor brandrisk på vissa platser i södra och mellersta Sverige. Det gör också att man måste vara väldigt försiktig om man ska hantera eld i skog och mark, säger Marcus Årskog som är presstalesperson på MSB, myndigheten för säkerhet och beredskap.

LÄS MER: Brandexperten om sommaren: ”Ett riktigt skräckscenario”

Eldningsförbud under valborg

Det är räddningstjänsten i varje kommun som kan utfärda ett eldningsförbud om brandrisken är för hög. Enligt Marcus Årskog kan det även påverka valborgsfirandet:

– Eldningsförbud betyder ju att du inte får elda. Sedan kan det vara tillåtet att elda i en säker grill på din egna uteplats till exempel, men det är upp till varje kommun.

Innebär det att det kanske inte blir några majbrasor på vissa håll?

– Ja, säger Marcus Årskog.

Ingen prognos för regn

Brandrisken bedöms dagligen av SMHI. Enligt meteorologen Moa Hallberg ser torkan ut att fortsätta fram till valborgsmässoafton på tisdag den 30 april:

– Vad jag kan se så kommer ingen större nederbörd innan valborg, så sannolikheten att förhöjd brandrisk utfärdas är ganska hög.

LÄS MER: Brandinspektörens larm: Engångsgrillar kan starta bränder

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset