Edward Snowden är just nu världens mest jagade man. Och han har mer att berätta. USA kommer att göra allt för att få honom utlämnad enligt de principer som styr folkrätten. Men det finns andra vägar att komma åt den person som i USA klassas som den värsta läckan någonsin.

AP Photo/Kin Cheung
Edward Snowden

En anställd på tidningen South China Morning Post framför nyhetsskärmar på redaktionen i Hong Kong. Edward Snowden har uttalat sig för tidningen.

Klockan sex i måndags morse checkade Edward Snowden in på Hotel Mira i Hongkong. En kort stund därefter lämnade han hotellet utan att återkomma.

Nu är han världens mest jagade man. Det finns ingen den amerikanska underrättelsetjänsten hellre vill lägga vantarna på än mannen som avslöjade USA:s internetspionage för världen. Den 29-årige Snowden gör sig inga illusioner:

– Jag känner till CIA. Vill man ta mig så gör man det förr eller senare, har han sagt till tidningen Business Insider.

Snowdens läcka betraktas som den allvarligaste någonsin i USA. De dokument som Bradley Manning läckte till Wikileaks klassades som ”secret” – Snowdens handlingar stämplas som ”top secret”.

Bradley Manning spårades snabbt till en amerikansk militärbas utanför Bagdad i Irak och greps utan problem. Wikileaks talesman Julian Assange gömmer sig på Ecuadors ambassad i London av fruktan för att utlämnas till USA. Men Edward Snowden är fortfarande ett oskrivet blad. 

Var finns han? Var och när dyker han upp igen? Vilka länder är beredda att ge honom asyl? Hur hårt är USA berett att gå fram för att få honom gripen eller utlämnad?

– USA kommer självklart att väcka åtal och försöka få honom utlämnad var han än befinner sig i världen. Grundregeln är att man utlämnar personer som är misstänkta för brott, säger Pål Wrange, professor vid Stockholms universitet och expert på folkrätt.

Men enligt Wrange är det inte självklart att Snowden verkligen utlämnas. Politiska brott som förräderi och spioneri undantas ofta i utlämningsavtalen.

– Om brottet riktar sig mot en stats politiska intressen är det snarare mer sannolikt att personen inte utlämnas, säger han.

I går uttalade sig Edward Snowden i en intervju med den kinesiska tidningen South China Morning Post. Han nämner att han har fler avslöjanden som väntar. 

– Jag är inte här för att gömma mig från rättvisan, jag är här för att avslöja kriminalitet, sa Snowden.

De nya avslöjandena skulle gälla vilka mål som utsatts för avlyssningen.

– Jag är varken förrädare eller hjälte. Jag är en amerikan. Min avsikt är att låta Hongkongs folk och domstolar avgöra mitt öde. Jag har inte något skäl att misstro ert system, sa Snowden till tidningens reporter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset