Var åttonde grundskoleelev saknade gymnasiebehörighet i fjol. De första antagnings-beskeden för i år vittnar om att elever fortfarande kämpar med att få behörighet.

Alamy
I dagarna kommer de preliminära antagningsbeskeden till gymnasiet i höst. Förra året saknade var åttonde grundskoleelev gymnasiebehörighet. 

Nu närmar sig 15-åringarna ett av sina första stora val: gymnasie­valet. De senaste åren har det larmats om den höga andelen elever som inte är behöriga till gymnasiet och även i år är det ett fortsatt problem. Efter den första antagningen saknar cirka 1 300 elever i Göteborg behörighet.

– Man ska komma ihåg att hälften av dessa elever kommer att nå behörighet till sommaren, det här är bara första antagningen, säger Helene Odenjung, ordförande i Göteborgs utbildningsnämnd.

Men det finns problem med att många elever har svårt att nå upp till kunskapskraven. Förra året fick nästan 23 procent av Sveriges elever icke godkänt i minst ett ämne. För att vända trenden tänker regeringen satsa två miljarder på lågstadielärare.

– Det finns en ökad medvetenhet om elevernas prestation i grundskolan. Målet måste vara att alla ska komma in på den gymnasieutbildning de vill. Det finns plats för alla, säger Helene Odenjung.

Sedan förra året har domedagssiffrorna trots allt blivit bättre, och Helene Odenjung menar att pendeln har svängt.

– Men skolreformer tar tid innan det märks, det tar trots allt nio år för en elev att gå ut grundskolan. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset