Det är stora skillnader i ambulansväntetid beroende på var i Skåne du bor. Ystads kommun är bäst med en mediantid på 10 minuter medan Örkelljunga är sämst med 23,8 minuter. I mer än var tredje skånsk kommun har väntetiderna ökat.

Hjärt-Lungfonden har släppt en sammanställning över förra årets väntetider på ambulans i Sveriges kommuner. 

– För den som drabbas av plötsligt hjärtstopp är det jätteviktigt att ambulansen kommer fram fort. För varje minut minskar chansen att överleva med 10 procent. Det finns inga nationella mål för hur snabbt ambulans ska vara på plats. Det borde det finnas, säger Anna Sjödin, pressansvarig på Hjärt-Lungfonden.

I Skåne har väntetiden ökat i 12 av 33 kommuner. Det är bara i Kävlinge och Vellinge som väntetiderna minskat. Örkelljunga som har längst väntetid har sin närmaste ambulans i Östra Ljungby och att det tar så lång tid just där beror främst på avstånden säger Mikael Steen, driftschef på Falck Ambulans verksamhet Skåne 3.

– I Östra Ljungby finns en dygnsambulans. Men är den på uppdrag får vi skicka en ambulans från någon annan station i stället, säger han.

Stationen i Östra Ljungby tog under 2011 emot 2 749 uppdrag. Falck Ambulans har i avtal med Region Skåne målet att nå 90 procent av invånarna på högst 20 minuter om det gäller ett prio 1 larm, vilket innebär akut livshotande. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset