Anna Nergårdh är chefsläkare på Stockholm läns landsting. 
Anna Nergårdh är chefsläkare på Stockholm läns landsting. 

Jobb- och skolstart är ofta lika med förkylningar. Men hur länge ska man egentligen stanna hemma när man är sjuk och när är smittorisken som störst?

När man funderar kring hur länge man ska stanna hemma när man är sjuk så ska man tänka att det är både för ens egen skull och andras skull.

►LÄS MER: Så farligt är det att vara beroende av nässpray

– Första dagen med en förkylning när man är kraftigt förkyld så är man också väldigt smittsam och då kan det vara bra att vara hemma. Har man feber så ska man stanna hemma för då behöver kroppen vila, säger Anna Nergårdh, chefsläkare på Stockholms läns landsting.

LÄS MER: "Experten: Därför blir vi sjuka på semestern"

Men är det så att man inte längre har feber och man börjar känna sig piggare så behöver man inte vara hemma under hela perioden. Man blir då heller inte mer sjuk av att jobba. Men det gäller att lyssna på sin kropp.

– Har man passerat fasen där man känner sig riktigt dålig och bara är lite snuvig och hostig så kan man gå tillbaka till jobbet. Man ska ju också känna sig tillräckligt pigg för att orka jobba, annars så bidrar man inte särskilt mycket ändå.

Men det beror förstås på vad man jobbar med.

– Om man jobbar med matvaror, vårdar små barn eller svårt sjuka patienter så kan det vara särskilda regler som gäller, så det måste man kolla med sin arbetsgivare.

LÄS MER: "Sant och falskt om förkylningar"

Om man är magsjuk då? Magsjuka kan man få av olika virus, men det som är vanligt är det vi förut kallade för vinterkräksjuka, men som mer och mer dyker upp under hela året.

– Då brukar man säga att man ska vara hemma 48 timmar efter den senaste symptomen för att vara säker på att man inte sprider viruset till andra.

Under perioden då alla återgår till jobbet och skolan finns det en stor risk att få en infektion, så det gäller att skydda sig så mycket som möjligt.

– Till exempel att tvätta händerna ofta och noggrant och om man hostar eller nyser så ska man göra det i armvecket, säger Anna Nergårdh.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa