"Om inte personen inte är helt totalt avskräckande, om det finns någonting där, så kan det absolut vara värt att ge det en till chans", säger  Marie Hagberg.
"Om inte personen inte är helt totalt avskräckande, om det finns någonting där, så kan det absolut vara värt att ge det en till chans", säger  Marie Hagberg.

Om du vill att någon ska bli intresserad av dig gäller det att agera snabbt – det tar nämligen inte ens en sekund att skapa ett första intryck.

Att hitta receptet för den perfekta dejten är inte alltid lätt. Men det som egentligen är viktigast är det första intrycket. Det sitter nämligen kvar väldigt länge, enligt forskaren och psykologen Ingrid Tollgerdt-Andersson.

– Det här sker omedvetet i våra hjärnor. Minnen kan spela roll, att personen påminner oss om någon vi tyckte om till exempel. Annars handlar det om yttre utseende och vårt kroppsspråk, som står för cirka 70 procent, säger hon.

► LÄS MER: Hör killarnas värsta Tinder-historier

Den som vill skapa ett första gott intryck har inte lång tid på sig.

– Man brukar säga att det tar fyra sekunder, men den allra senaste forskningen säger att det inte ens tar en sekund. Det går blixtsnabbt.

Marie Hagberg, dejtingkonsult och författare, håller med.

– Det går alldeles för fort, usch så skrämmande. Det är skrämmande viktigt, säger hon.

► LÄS MER: Jennifers dejt slutade med donerad njure

Höstens tv-program är späckat av olika dejtingprogram där deltagarna snabbt måste skaffa sig en uppfattning om den potentiella partnern, till exempel i SVT:s ”Tro, hopp och kärlek” och TV4:s ”Bachelor”. Ett annat exempel är ”Bonde söker fru”, som sänds på TV4 i kväll, där deltagarna går på speeddejting. I programmet kommer frågan upp – går det verkligen att skapa sig en uppfattning om en annan person på fem minuter? Våra experter är enliga – ja, det går.

– Det där första intrycket, förälskelsen och attraktionen, det ser du väldigt snabbt, säger Ingrid Tollgerdt-Andersson.

► LÄS MER: 7 saker du inte ska göra på första dejten – enligt Mellostjärnorna

Samtidigt säger hon att det är en kort tid om man letar efter en person tillbringa resten av livet med eftersom sexuell attraktion och ett långvarigt partnerskap är olika saker. Men på fem minuter går det definitvt att avgöra om det finns något intressant i en person, menar hon.

– Det går väldigt snabbt. Känner du att det är nollställt när man träffar någon då tycker jag det är meningslöst att fortsätta. Det måste finnas något spännande, säger hon.

► LÄS MER: Så maxar du dina chanser på Tinder

Marie Hagberg håller med, men menar samtidigt att man inte ska vara för snabb med att döma ut en person.

– Om inte personen inte är helt totalt avskräckande, om det finns någonting där, så kan det absolut vara värt att ge det en till chans. Alla har ju inte det bästa självförtroendet alltid eller så kan man ha en dålig dag. Även om man inte känner fjärilar i magen direkt, ge den andra personen två eller tre chanser innan du slänger den på soptippen, säger hon.

Ingrid Tollgerdt-Andersson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset