Vatten i plast-, glas- eller pappersförpackningar transporteras långa sträckor för att släcka din törst. Men hur långt? Och hur mycket utsläpp av växthusgaser leder det till?

Så långt har ditt flaskvatten fraktats

Avståndet från Ramlösa hälsobrunn i Helsingborg till Stockholm är åtminstone 500 kilometer. Från Evian–les-bains i Frankrike till Stockholm är det åtminstone 1600 kilometer. Ungefär samma siffra gäller för San Pellegrino Terme i Italien.

Och visst leder produktionen och transporten av flaskvattnet till utsläpp av växthusgaser.

LÄS MER: Därför ska du vara försiktig med flaskvatten till barnen

– All transport som är längre bort än den som kommer från kranen påverkar miljön, säger Malin Göransson, handläggare på Kretsloppsenheten på Naturvårdsverket.

Hur mycket det påverkar beror bland annat på hur vattnet fraktas, var förpackningarna tillverkas och vilket material som används till förpackningarna, förklarar Malin Göransson. Ju tyngre material – desto större utsläpp.

LÄS MER: Debatt: Ha inte dåligt samvete för flygresan

Naturvårdsverket har inga uppskattningar på hur mycket växthusgaser som släpps ut i samband med produktionen och transporten av flaskvatten. De siffror som finns att tillgå kommer från branschorganisationen Sveriges bryggerier som har låtit Svenska miljöinstitutet, IVL, göra två livscykelanalyser av flaskvattnet. En analys 2009 och en 2015.

I analyserna ingår endast Sveriges bryggeriers medlemmar som står för runt 97 procent av flaskvattenförsäljningen i Sverige. Utländska märken är alltså inte med i beräkningarna.

LÄS MER: Nya upptäckten: Larven som äter plast

Svenska bryggerier vill inte lämna ut analysen från 2015 i sin helhet, utan hänvisar till deras hemsida där de skriver att svenskar dricker i genomsnitt 22,5 liter flaskvatten per person och år. Det innebär att varje svensk släpper ut 2,8 kilogram koldioxid per år via sin konsumtion av flaskvatten, enligt Sveriges bryggerier.

Det motsvarar att äta en stor hamburgare eller att köra 3 mil med en Volvo V40.

Det låter kanske inte så mycket. Men å andra sidan: Att dricka motsvarande mängd kranvatten hade resulterat i knappt några utsläpp av växthusgaser alls.

– Att ersätta flaskvattnet med vatten i kranen är en ganska enkel uppoffring, säger Malin Göransson på Naturvårdsverket.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset