Människors favoritmat brukar vara den som andra lagar och folk brukar (oftast) vara mycket bättre på att laga mat än de tror. Så den där hemmamiddagen du har planerad till helgen är ju faktiskt inte så mycket att ha ångest för ändå. Det finns dock ett par saker man kan tänka på om man vill att den ska bli extra lyckad.

1. Glöm aldrig snacks och fördrink

Du har handlat, dukat och duschat och, satan, nu är det ju bara 20 minuter tills gästerna kommer! Och du som inte ens börjat med risotton! Panik! Lugn. Det är nämligen här som snacksen kommer in. Hemmamiddagar blir nämligen ALLTID försenades, det är bara att acceptera, och istället för att stressa upp dig ställer du bara fram lite chips, ost, charkisar, oliver och nötter och så är det problemet löst. Folk kan snacksa i timmar. Sedan är det ju så att fördrinken är ju den bästa drinken, med undantag av möjligtvis duschölen, så den är ju såklart också ett måste. Champagne är en klassiker, även om iskall öl eller stiff drajja också är bra.

►LÄS MER: Popcorn och frysbullar – det enda som ska tillagas i micro

2. Följ recepten lagom mycket

– Man hör ofta människor säga att de ”aldrig följer recept” utan att de istället mest använder kokböcker ”som inspiration”. Sedan tittar de sig omkring i rummet med en triumferande blick. Detta beteende är naturligtvis extra irriterande för oss kokboksförfattare då vi har ägnat veckor att provlaga fram ett perfekt recept och sedan kommer någon självgod jävel och tror att de kan göra maten ännu bättre ”på känsla”. Det kan de naturligtvis inte. Nyckeln till att laga en lyckad middag är istället att välja ett bra recept och sedan följa det – men lagom mycket. Alla råvaror är nämligen olika och det är upp till dig som hemmakock att smaka av och balansera upp resultatet med lite extra sälta, syra, sötma och kärlek.

3. Öppna alltid en flaska vin till

Varje trevlig hemmamiddag når till slut en punkt där värden eller värdinnan frågar sina gäster om de ska öppna en flaska vin till? Nu ska jag ge er tumregel att följa genom livet: om du inte har någon med alkoholproblem till bords så gör alltid det. Helst utan att fråga först. De allra flesta människor vill nämligen ha ett glas till och att middagen ska räcka liiite längre men konventionen får dem att säga ”nej, det behöver du absolut inte”. Sedan så är det ju ärligt talat alltid efter den där extra flaskan som det riktigt roliga börjar.

►LÄS MER: Så tillagar du hummer

4. Hoppa aldrig över desserten

Många människor hävdar ju ofta att de ”inte är dessertmänniskor” och att de ”inte är så förtjusta i sött” så efterrätten kan man ju hoppa över vid en hemmamiddag eller hur? Jo, det kan man ju såklart, men varför? En god dessert sätter punkt för en trevlig middag, sprider ett stilla sockerrus och det är förresten alltid de mest högljudda efterrättsmotståndarna som sedan säger att de ”inte brukar gilla sött men detta är FANTASTISKT” – samtidigt som de med runda ögon och grädde runt munnen pekar upprepade gånger mot äppelkakan med gaffeln. De vill, så klart, bara verka duktiga.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset