Amerikansk/italienska köttbullar med spaghetti är en riktig hit.
Amerikansk/italienska köttbullar med spaghetti är en riktig hit.

Det finns många mysiga höstgrytor men frågan är om den gryta som har mest mys per centiliter ändå inte är den klassiska amerikansk-italienska spaghettin med köttbullar. Så här gör du en redan på söndag.

Det amerikansk-italienska köket har gett världen en mängd klassiska rätter men frågan är om inte deras så kallade sunday sauce eller sunday gravy är den mest ikoniska. Namnet kommer sig av att man på söndagar äntligen hade tid att långkoka salsiccia, kött på ben och parmesanköttbullar i en tomatsås. Den enkla men underbart buljongiga, smakrika tomatsåsen åt man sedan över spaghetti som en pastarätt med det långkokta, supermöra köttet sparades till en separat kötträtt (även om det nog i vanligare i dag att man äter det ihop som nedan). I en av filmhistoriens mest välkända matlagningscener är det därför naturligtvis därför sunday sauce som man lagar. I Scorseses gangsterfilm Maffiabröder spenderar ett gäng fängslade mafiosos tiden genom att röka cigarr, gnabbas om hur många lökar man ska ha i tomatsåsen och skiva vitlök så lövtunt med ett rakblad att de smälter i pannan vilket jag tycker att ni också ska göra.

LÄS MER: 6 nya drycker till hösten

Ingredienser, 6-8 personer:
2 gula lökar
6 vitlöksklyftor
2 dl olivolja
4 burkar konserverade plommontomater
500 gram fläskfärs
500 gram nötfärs
1 ägg
4-6 salsicciakorvar
150 gram parmesan
1 knippe bladpersilja
Salt och peppar

1. Riv de gula lökarna till ett lökmos på ett rivjärn och skiva vitlöken lövtunt.
2. Stek i olivolja tills de nästan smälter och häll sedan på de konserverade plommontomater, salta lite och låt puttra.
3. Blanda nöt- och fläskfärs med ägg, salt och peppar samt ungefär hälften av parmesanen, riven naturligtvis. Rulla till ca 5 cm stora köttbullar och stek tills de fått färg men de behöver absolut inte vara färdiga.
4. Häll köttbullarna i tomatsåsen tillsammans med salsiccian och stekskyn och låt puttra i 4-5 timmar tills en underbar buljongig sås uppstår. Smaka av med salt och peppar.
5. Toppa såsen med hackad bladpersilja och servera till kokt spaghetti med en massa riven parmesan till. Glöm inte rödvinet, att gestikulera mycket när du pratar och ha servetten istoppad i skjortan. Bone apple tea!

 

Tid: Nästan full cirkel
Svårighet: ca 10 % av cirkel
Pris: ca 20 % av cirkel

Eventuella rester görs dagen efter till en meatball parm, en köttbullemacka med tomatsås och parmesan eller baked ziti, en pastagratäng med såsen, ziti- eller pennepasta och så mycket ost du kan med att ha i. För vintips, se här intill.

LÄS MER: Jonas Cramby: Här är bästa pizzatoppingen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset