Att återskapa maträtter från sina favoritfilmer och tv-serier är en värdig hobby. Här är Jonas Crambys tre favoriter just nu.

Så lagar du Sunday Sauce som i ”Maffiabröder”

Scorseses numera klassiska gangsterfilm innehåller kanske den mest ikoniska matlagningscenen av dem alla: den där ett gäng fängslade mafiosos spenderar tiden genom att röka cigarr, gnabbas om hur många lökar man ska ha i tomatsåsen och skiva vitlök så lövtunnt med ett rakblad att de smälter i pannan. Inte så dumt faktiskt, eftersom tunt skuren vitlök är mildare och ger en jämnare smakfördelning än slarvigt grovhackade. Du behöver inte ens sitta inne för att använda denna metod, du får antagligen samma resultat med en mikroplane. Även den italienskamerikanska så kallade Sunday sauce som de lagar är något som är värt att införa i vardagsrotationen. Det är enkelt, drygt och oerhört gott.

Stek bara 2 rivna, gula lökar och ett par klyftor lövtunt skivad vitlök i typ 2 dl olivolja tills de nästan smälter. Häll på 4 burkar konserverade plommontomater, salta lite och låt puttra medan du förbereder köttet: exakt vad du använder är valfritt men man måste alltid ha i kalv, nötkött och fläsk som de säger i filmen. Jag brukar ha i färsk italiensk salsiccia och göra köttbullar på bland- och kalvfärs med ägg, kryddor och en massa parmesan i. Kanske lite short ribs på ben också. Häll dessa i såsen och låt puttra i 4-5 timmar tills en underbar buljongig sunday sauce uppstår. Smaka av med salt och peppar. Toppa med hackad bladpersilja. Ätes med ett glas rödvin och servetten istoppad i skjortan med pasta och massa riven parmesan till. Eventuella rester görs dagen efter till en meatball parm, en köttbullsmacka med tomatsås och parmesan eller baked ziti, en pastagratäng med sunday gravy, zitipasta och så mycket ost du kan med att ha i.

LÄS MER: Tre alternativ till vanlig tacos

IBL

Så gör du The Moistmaker som i ”Vänner”
Det här inte så mycket ett recept som ett oerhört bra tips. I ett älskat avsnitt av komediserien ”Vänner” är nämligen Ross oerhört upprörd över att någon arbetskamrat har ätit upp hans smörgås gjord på Thanksgivingrester – något som alla som någonsin smugit upp på juldagsmorgonen och komponerat en perfekt skinka- kål- och senapsmacka kan sympatisera med. Restmackorna är nämligen det bästa med våra högtider, och blir alltid så mycket godare än själva jul-, påsk- eller midsommarmåltiden. Förutom att Ross syster Monica verkar ha gjort en ganska underbar macka på bröd, majjo, kalkon, stuffing och cranberrysås så har den också en hemlig ingrediens kallad The moist maker. Detta är en skiva bröd som fått suga åt sig gårdagens gräddsås och placerats i mitten av mackan för att, som namnet antyder, göra den saftigare. Genialt! Och ett måste på din nästa restmacka från söndagssteken eller hur?

Så lagar du Chili som i ”The Office”
I ett avsnitt av amerikanska ”The Office” är Kevin uppe hela natten för att göra sin signaturchili till sina arbetskamrater – bara för att spilla ut hela grytan på kontorsmattan precis innan servering. Mycket kul. Receptet till denna chili har gått genom Kevins släkt i generationer, säger han, och hemligheten är att han rostar sin egna torkade chilis. Det tycker jag också du ska göra! Det ger nämligen en djupare smak och underbart mjuk slags hetta.

Så här gör du: Rosta 2 torkade anchopeppar och 1 torkad chipotle i torr stekpanna tills de puffar upp och luktar grott, bränn inte! Lägg dem i lite vatten och låt svälla i en kvart. Ta sedan bort kärnor och skaft och mixa slätt med lite av blötläggningsvätskan och 1 hel vitlök (skalad såklart), 1 msk chilipulver, 2 tsk spiskummin, 2 tsk torkad koriander, 2 tsk torkad oregano och 1 msk strösocker. Kuba ca 1 kg högrev grovt och stek i lite olja. Strö över 2 msk vetemjöl, tillsätt den pureade chiliblandingen, 2 finhackade färska chilis och 33 cl ljus öl. Låt puttra under lock tills köttet är trådigt och fint vilket brukar ta runt 3 timmar.

LÄS MER: 3 snabba snittar 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset