Jonas Cramby tipsar om hur du gör en snabb påsktallrik.
Jonas Cramby tipsar om hur du gör en snabb påsktallrik.

Lax, Jansson, ägghalvor – behöver man egentligen något mer på påsktallriken? Det skulle vara lite knäckebröd, Västerbottenost, iskall öl och köpesill i så fall. Här tipsar Jonas Cramby om hur du gör påskens favoriter.

Pickled deviled eggs
Denna variant på en klassiska ägghalvan med majjo är amerikansk och förutom att den är ännu godare än den svenska så är den snygg också: picklingen gör äggen vackert röda och man spritsar ut äggulan lite tjusigt.

6 ägg
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl rödbetslag
3 msk majonnäs
1 msk grädde
1 tsk dijonsenap
Några droppar tabasco
Salt
Gräslök
Rökt paprikapulver

Hårdkoka äggen och låt svalna. Skala äggen, lägg dem hela i en snygg burk och häll över vatten och rödbetslag. Låt sedan stå över natten så färgas äggen snyggt chockcerise. Dagen efter delar du äggen på mitten, tar ut gulan och pressar dem igenom en sil med en sked. Mixa den pulveriserade äggulan tillsammans med majonnäs, grädde, tabasco och dijon. Smaka av med salt. Stoppa röran i en sprits och pressa ut lite snajdigt i äggvitorna (som ju i och för sig är rosa nu). Strö över rökt paprikapulver och finhackad gräslök.

LÄS MER: Så gör du de godaste pannkakorna

Gravad lax
Gravad lax är ju ett måste på påskbordet och även om man så klart kan köpa färdigt är det oerhört enkelt att göra egen. Recept från Tommy Myllymäkis bok Fisk och skaldjur.

1 kg laxfilé med skinn
1 dl salt
3/4 dl socker
2 tsk vitpeppar
2 dl grovskuren dill

Blanda ihop salt, socker, peppar och dill och klappa in i laxen. Plasta in och ställ in i kylskåp. Vänd efter 12 timmar och låt sedan grava i ytterligare ett dygn. Skölj av salt och socker och skär upp tjocka fina skivor vid servering. Eventuella rester ätes såklart med dillstuvad potatis.

Jansons frestelse
Det är ingen skam att köpa sill. Men man behöver ju lite potatis till och då kan du lika gärna göra en Jansson. Som allt annat svenskt, salt och fettigt hittar man det bästa Jansons frestelsereceptet hos Leif Mannerström.

8 hekto fast potatis
3 gula lökar
250 g ansjovisfilé av skarpsill
4 dl vispgrädde
2 msk Ejderns orökta kaviar på tub
smör
olja
salt och nymalen peppar

Sätt ugnen på 180 grader. Skiva lök och stek den mjuk i smör och olja på medelvärme. Smaka av med salt och peppar. Skala och strimla potatisen i ganska fina stavar men skölj dem inte. Varva potatis, stekt lök och ansjovis i en smörad ugnsfast form. Salt och peppra eller häll över lite av ansjovisspadet. Blanda grädden med kaviaren och slå över. Toppa med några tunna skivor smör. Tillaga i ugnen 40-50 minuter.

LÄS MER: Så grillar du vegetariskt 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset