Artikeln som Buzzfeed publicerade visade sig vara en bluff iscensatt av en grupp som kallar sig "Rigatoni Family".
Artikeln som Buzzfeed publicerade visade sig vara en bluff iscensatt av en grupp som kallar sig "Rigatoni Family".

I veckan har flera stora medier rapporterat om en grupp transsexuella Counter strike-spelare som inte fått spela i en turnering för kvinnor. Men allt var egentligen en bluff iscensatt av en grupp som kallar sig "Rigatoni Family".

Under fredagen förra veckan publicerade den amerikanska sajten Buzzfeed en artikel om ett lag med transsexuella Counter strike-spelare som stoppats från att delta i en turnering avsedd för kvinnor. Artikel fick snabbt spridning i spel- och e-sportmedia och skapade en kritikstorm mot arrangörerna för turneringen, ESL och Munich finest gaming.

Artikeln skrevs efter att en journalist på den amerikanska nyhetssajten fått ett tips från en av spelarna i laget.

Men det fanns aldrig något transsexuellt lag som ville delta i tävlingen. Allt var i stället en kupp av en grupp på nätet som kallar sig ”Rigatoni Family”. Syftet med att skicka in den fejkade ansökan var att uppmärksamma mediers bristfälliga källkritik.

LÄS MER: revillioN berättar om stödet som får honom att fortsätta kämpa

Metro har varit i kontakt med en av gruppens svenska medlemmar som bekräftar att de skickade in ansökan och utgav sig för att vara ett lag födda som män men som identifierade sig som kvinnor.

”Vi var rätt så säkra på att vi inte skulle få spela i turneringen. Målet var att skapa ett fejkscenario som vi kunde skicka till välkända ”social justice warrior”-nyhetssidor. Helt enkelt så ville vi se för oss själva hur lågt vissa mediaorganisationer har sjunkit, de kollar inte källor på någonting och det ser verkligen ut som att de inte bryr sig om sanningen så länge som de får sprida sin agenda. Det var för enkelt”, skriver han till Metro.

LÄS MER: SpawN: ”Kommer att göra allt för att vinna över ins”

Hur ställer du dig till att ni via ert försök kan försvåra för transsexuella personer inom e-sporten?

”Det skulle jag inte säga att vi har gjort. De har redan ändrat reglerna för att förenkla integrationen av transsexuella till kvinnliga ESL turneringar. Och jag tror verkligen inte att de kommer gå tillbaka till de gamla reglerna”, skriver medlemmen i ”Rigatoni Family”.

Gör inte det er i längden till ”social justice warriors”?

”Verkligen inte, vi tycker inte ens att transsexuella borde få spela i kvinnliga turneringar”, skriver han.

Efter att det uppdagades att gruppens ansökan varit fejk har Buzzfeed ändrat sin artikel.

LÄS MER: Semmler om tuffa tiden: ”Jag började ifrågasätta allt”

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset