Tullen bytte ut knarket mot sand, och skuggade de misstänkta smugglarna genom Sverige.
Tullen bytte ut knarket mot sand, och skuggade de misstänkta smugglarna genom Sverige.

Knarksmugglarna tog med små barn i bilen för att det skulle se ut som familjeresor, enligt åklagaren. Men tullen fattade misstankar, bytte ut knarket mot sand och skuggade smugglarna genom Sverige. Då knarket lämnades över till en man i Botkyrka slog polisens piketstyrka till.

Den 30 april förra året stoppade tullen i Malmö en hyrbil som kom från Tyskland. I bilen fanns två kvinnor, en man, två små barn och drygt nio kilo knark.

– Tullen såg att skruven som höll fast reservdäcket satt löst, och röntgade däcket. Man hittade drygt 5,5 kilo heroin och 3,5 kilo kokain. De tre vuxna personerna greps, anhölls och häktades, säger vice chefsåklagare Stefan Creutz.

Och den 21 maj stoppade tullen i Malmö ytterligare en bil från Tyskland. I bilen färdades en man och en kvinna, och i reservdäcket fanns drygt 2,7 kilo heroin, 2,5 kilo kokain och några gram metamfetamin.

– Tullen tog kontakt med åklagare i Malmö som fattade beslut om ”kontrollerad leverans”. Det innebär att man byter ut narkotikan mot ett annat preparat, och lägger in ett annat däck. Sedan tillåts de fortsätta köra under bevakning, säger Stefan Creutz.

LÄS MER: Storsmugglande norsk polis dömd

I det här fallet bytte tullens personal ut knarket mot sand, och skuggade bilen till en adress i Botkyrka kommun. Där fick tullen hjälp av polisens piketstyrka och paret greps tillsammans med en man som, enligt åklagaren, stod och väntade på leveransen.

– Jag hävdar att det här är verksamhet som utövats i organiserad form och i stor omfattning, säger Stefan Creutz.

Är det vanligt med ”kontrollerade leveranser”?

– Det är inte jättevanligt, men det förekommer. De utförs för att komma åt nästa led så att säga. Annars kommer man bara åt kurirerna.

Flera av de misstänkta är bosatta i Tyskland, och åklagaren misstänker att knarket har hämtats i Holland och var avsett för den nordiska marknaden.

– Det ena narkotikapartiet låg i kapslar och i plastpåsar. Några av påsarna var märkta med ”Stockholm” och ”Göteborg”, säger Stefan Creutz.

LÄS MER: Kokain för miljoner hittades i bostad

Sex personer mellan 19 och 40 år gamla åtalades nyligen för synnerligen grov narkotikasmuggling, och nu pågår rättegången. Åklagaren påstår att de två leveranserna hör ihop, och att kvinnorna var med för att ”få det att framstå som en familjeresa i syfte att minska eventuella misstankar”.

Alla åtalade nekar till brott, även om vissa av personerna medgett vissa faktiska omständigheter, enligt åklagaren.

– En av kvinnorna har berättat att de skulle hit på semester för att ett av barnen gillade att åka färja. Dessutom skulle de åka hit för att skaffa pass trots att det var 16 timmars bilresa och att ambassaden var stängd dagen de skulle besöka den, säger Stefan Creutz.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset