Den dömde mördaren David Sweat lyckades fly från fängelset, men har nu gripits av polis.
Den dömde mördaren David Sweat lyckades fly från fängelset, men har nu gripits av polis.

Jakten på de två mördare som lyckades fly från ett högsäkerhetsfängelse i USA är över. En av dem, David Sweat, sköts av polisen vid den kanadensiska gränsen. Han hade använt peppar för att undvika spårhundarna.

Hundratals poliser hade kommenderats ut i jakten på de båda mördarna som med hjälp av insmugglade verktyg lyckats bryta sig igenom högsäkerhetsfängelsets cellvägg och ta sig vidare genom ett tunnelsystem till friheten.

Nu avslöjar polisen att David Sweat, som vårdas för kritiska skottskador, använt sig av peppar för att dölja sina spår i det otillgängliga skogsområdet där han höll sig undan upptäckt.

– Vi har haft svårigheter med spårningen, så det var hyfsat effektivt i det avseendet, säger poliskommissarien Joseph D'Amico, vid polisen i delstaten New York till nyhetsbyrån AP.

Spårades med dna

Men med hjälp av dna från tomma pepparburkar lyckades polisen ändå spåra Sweat och på det sättet konstatera vilket område han befann sig i.

Den spektakulära rymningen skedde för tre veckor sedan och jakten har kostat miljontals dollar.

Sweat befann sig bara tre kilometer från den kanadensiska gränsen vid gripandet, och polisen var oroliga att han skulle lyckas ta sig ur landet.

– Han var så nära, och vi kunde inte vara lyckligare över att vi lyckades omhänderta honom, inte tappa bort honom, säger Joseph D'Amico till AFP.

Sköts till döds

Sweats medrymling, Richard Matt sköts till döds av polisen i fredags. Enligt polisen var det en ofrivillig hostning som till slut avslöjade hans gömsle. Före gripandet ska han ha skjutit mot en bil. När Matt, som ska ha varit beväpnad, inte räckte upp händerna ska en polis ha skjutit honom med tre skott i huvudet.

Obduktionen visade att han var märkt av livet i vildmarken och svårt biten av insekter.

Två fängelseanställda har tidigare gripits misstänkta för att ha hjälpt de två morddömda att fly. Gene Palmer anklagas för att ha smugglat verktyg till de två fångarna i fruset hamburgerkött. Även en kvinnlig fångvaktare, Joyce Mitchell, misstänks ha hjälpt till med flykten.

Fängelset har lokalt öknamnet "Lilla Sibirien" och ligger mitt i delstaten New Yorks jordbruks- och skogtrakter i svensksamhället Dannemora.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset