Frida Ejneborn tävlar i Metro Photo Challenge i kategorin ”Hörsel”. 
Frida Ejneborn tävlar i Metro Photo Challenge i kategorin ”Hörsel”. 

Sinnet hörsel är en del av årets tema i Metro Photo Challenge. Och visst går det att fånga ljud på bild. Det menar i alla fall Rockfotos grundare Emma Svensson.

Cecilia Sixten

Cecilia Sixtens bidrag till ”Hörsel”. 

ann gustavsson

Ann Gustavssons bild. 

I årets upplaga av världens största tävling för amatörfotografer, Metro Photo Challenge, är sinnet hörsel en del av det tema som ska följas av de tävlande.

Och visst går det att ta ett fotografi som kan förmedla ljud. Det vet fotografen och grundaren av bildbyrån Rockfoto, Emma Svensson.

Under sina år som fotograf har hon plåtat otaliga konserter – och fått bilderna att sjunga. 

– Det är klart att det är möjligt. Jag tycker om när man både kan se och höra musiken på bilden. Att man får samma känsla när man tittar på den som om man själv hade varit på konserten, säger hon. 

Om en bild lockar fram wow-känslor hos den som tittar på den vet hon att hon har lyckats som fotograf. Oftast är framgången synonym med action, menar hon.

– Jag tycker att det är viktigt att man fångar energin och de unika händelserna som förmedlar musiken på scenen. Det gör man genom att strunta i att ta bilder på det som är förväntat. Gör det motsatta i stället, det är där det händer. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset