Skippa slipsen eller trisslotterna och bjud pappa på en egenlagad middag på fars dag på söndag. Här är Jonas Crambys bästa tips.

Om ni tycker att jag generaliserar lite i texten så kan ni vara lugna, det är nämligen okej, jag är själv pappa. Vi får skämta om varandra. För även om jag kanske inte känner mig hotad av mat som innehåller chili och koriander så gillar faktiskt också lök, brun sprit och äter rå varmkorv som bilgodis.

En kompis sa en gång att skillnaden mellan honom och hans far är att han själv ”är intresserad av inredning och resor” medan hans pappa är ”intresserad av senap och lök.”

►LÄS MER: Tre billiga middagstips

Jag skrattade åt detta eftersom det inte bara beskrev just hans pappa, utan också en hel generation pappor. Många av dessa pappor avfärdar till exempel all mat som är mer avancerad än IKEAs varmkorv som ”två korslagda sparrisar”, de säger ”expresso” istället för espresso, kan inte sluta prata om ”riktigt rökig whiskey” och lämnar aldrig tillräckligt med dricks på restauranger. De blir inte mätta om måltiden inte innehåller kött och potatis och menar på största allvar att deras favoritsmak är beskt. Detta är naturligtvis inte sant, ingen tycker egentligen att beskt är den godaste smaken, men många män födda mellan 1935 och 1965 säger sig tycka just detta. Kanske var det en gång i tiden tufft att gilla beskt och som en konsekvens tvingar en massa pappor fortfarande i sig grejer som Bäska droppar och Grappo. Kanske är det också därför så många pappor också gillar mörkt, gärna ljummen, öl. Det konstiga är dock att det oftast inte är av den humlestinna (beska) hantverksvarianten, utan istället är det vanlig ljus öl, färgsatt med sockerkulör som de tycker om.

Och så avgudar de senap och lök såklart. Helst i kombination.

Här är några grejer att tänka på om du planerar att laga mat åt pappa på Fars dag.

►LÄS MER: ”Det trevlga är att äta det man blir serverad”

Huvudrätten

Här finns det såklart en mängd vägar att ta om du vill laga mat åt pappor. Pappor gillar ofta all sorts mat döpt efter gubbar, Lindström, Rydberg och Stroganoff, liksom yrkesrelaterade lådor som jägmästar-, skräddar- och snickarlåda. Vill du dock vara absolut säker på att pappa kommer gilla middagen så kan du inte gå fel med en enkel Janssons. Alla pappor gillar Janssons, gärna i kombination med en ljummen (mörk) öl, knäckebröd och Västerbotten. Hemligheten bakom en perfekt pappajansson är, som jag lärt mig av Husmangurun Stefan Ekengren, att göra som vanligt men kräma på smakerna med en massa lök. Minst två stycken per form ska det vara. Denna lök försteker du så att den blir karamelliserad och god innan du varvar med potatis. Blanda även i lite av ansjovisspadet samt ett par matskedar orökt kaviar av typen Ejdern i grädden innan du häller härligheten på potatisen och hivar in i ugnen. Det gillar pappor.

Efterrätten

Till skillnad från huvudrätten behöver egentligen bara komma ihåg ett ord om du ska bjuda pappa på dessert: Spritbricka. Det vill säga brun sprit och smågodis. Och den är enkel att laga, bara leta upp en specialistbutik som saluför handgjorda praliner och gå loss som Pippi Långstrump på julgransplundring. Det är dock viktigt att välja sorter som passar till lagrad sprit, så undvik de allra mest innovativa pralinerna med hallonganache och tallbarskola och sånt. Tänk istället klassiska smaker som kola, vanilj, fudge, nötter, choklad kanel, äpple, apelsin och körsbär. Om de inte äter det i ”Downton Abbey”, så ska inte du göra det heller. Plocka fram lite snygga glas, is och all brun lagrad sprit du har i barskåpet, som bourbon, rom, whiskey, cognac eller calvados och sitt sedan med lilla pappa och småprata om travsport, vädderraporten och Volvomodeller, gärna med en pläd över benen. Det gillar han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset