Tipsen för att göra den godaste ugnsgrillade kycklingen kommer här.
Tipsen för att göra den godaste ugnsgrillade kycklingen kommer här.

Beaujolais nouveau och hemmagrillad kyckling är den perfekt vardagsmåltiden. Här är Jonas Crambys tips för att få till den.

Den bästa matchningen till ett saftigt och litet för kallt glas beaujolais nouveau tycker jag, iallafall, är en perfekt ugnsgrillad kyckling. Det är en enkel, billig men samtidigt fantastiskt smaskig vardagsmåltid där det är kunskapen, förutseendet och omsorgen som gör skillnaden _ inte hur mycket pengar man lägger ned. Så hur gör man då en riktigt god hemmagrillad kyckling? Det viktigaste är så klart att köpa en så bra kyckling som man har råd med.

LÄS MER: Populärt med alkoholfritt på krogen

För jämnare tillagning kan man också försöka sig på att binda upp kycklingen, är man osäker på hur exakt detta görs finns det instruktioner på youtube, annars är det bara att freestajla lite. För att få maximalt knaprigt skinn, som ju ärligt talat är det godaste på kycklingen, bör du också köpa kycklingen dagen innan du ska äta den och lägga den oövertänkt på ett fat i kylen över natten. Då torkar skinnet och på så sätt blir det maximalt frasigt vid tillagning.

Sedan gäller det såklart att tajma när man tar ut kycklingen ur ugnen. Man vill ju frasigt skinn, genomstekta lår men fortfarande saftigt bröstkött.

Ingredienser, 4 personer
1 schysst uppfödd kyckling av så bra kvalitet du har råd med
1 kruka timjan
1 hel vitlök
1 citron
6 potatisar
olivolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra inuti och utanpå fågeln, stoppa upp timjan, citron och en tudelad vitlök i hålet och bind sedan upp kycklingen, låren och ving­arna ska liksom pressas in mot kroppen och kycklingen ska likna en amerikansk fotboll.

Skiva potatisen och lägg i en form. Salta dem och häll över lite olivolja. Placera kycklingen på ett galler över formen och in med den i ugnen tills benen börjar lossna och skinnet blivit knaprigt men bröstköttet fortfarande är saftigt, mellan 45 minuter och en timme beroende på hur stor kycklingen är. Ta ut kycklingen och låt vila i 10 minuter medan du dukar och fixar en sallad. Häll upp ett välkylt glas beaujolais, äta kycklingen med potatisen och känn vardagsbuzzen krypa sig på.

LÄS MER: Så gör du godaste hemmapizzan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset