Dejtingexpertens sju steg till en lyckad första dejt.
Dejtingexpertens sju steg till en lyckad första dejt.

Det är inte alltid så lätt att veta hur man ska navigera i dejtingdjungeln. Här är psykologens tips för hur du gör succé på första dejten.

Första dejten kan vara avgörande för om det blir någon kärleksrelation eller inte. Men när nervositeten slår till är det inte helt enkelt att prestera på topp.

Psykologen Madeleine Mason, grundare av dejtcoachfirman Passionsmiths i London, avslöjar i en intervju med Daily Mail sina bästa tips för en lyckad första dejt.

Här är tipsen i sju punkter:

1. Gör ett bra första intryck – innan ni träffas

– Vi skapar oss en uppfattning om personer inom någon minuter när vi träffar dem, säger Madeleine Mason till Daily Mail.

Genom att ringa upp den du ska träffa för att planera kvällen kan du skapa ett bra första intryck redan innan dejten.

– Var glad och entusiastisk i telefon utan att låta för angelägen. Och le medan du pratar trots att ingen ser dig. Experter säger att man kan ”höra” ett leende, säger hon.

2. Ta en kopp kaffe på en parkbänk

En kaffe på en parkbänk är en mycket bättre första dejt än en dyr restaurangkväll, enligt dejtingexperten. Det visar att du är intresserad av personen och inte bara av utekvällen.

– Håll det enkelt, säger Madeleine Mason.

►LÄS MER: ”Han åt upp all min mat” – svenska tjejers värsta Tinder-dejter

3. Var intresserad mer än intressant

– Ställ frågor om personens intressen, passioner, hobbys, hur personen dricker sitt te, dennes barndom och bästa minnen, säger Madeleine.

Frågorna kommer att vara uppskattade, dessutom får du veta saker om dejten som kan hjälpa dig att avgöra om ni passar ihop.

4. Se till att skratta

– Om du är uttråkad så blir din dejt också uttråkad. Försök att ha roligt och plocka fram barnet inom dig. Våga vara annorlunda. Våga ha kul, säger Madeleine Mason.

Har du kul kommer din dejt att smittas av det och tycka att ni har det trevligt.

5. Våga vara sårbar

Du kan med fördel berätta något känslosamt om dig själv, det skapar ett band mellan er, menar Madeleine. Se bara till att det inte är för djupt. Du kan även säga till dejten att du gillar denne.

– Men förvänta dig inte att få gensvar, säger experten.

LÄS MER: Privatdetektiven: Så vet du om din partner är otrogen

6. Rör vid din dejt – men försiktigt

– När vi blir berörda utlöses en dos av hormonet oxytocin som får oss att må bra. Och när vi mår bra tillskriver vi den känslan till personen vi är tillsammans med, säger Madeleine Mason.

Beröringen ska dock vara försiktig, exempelvis en hand på axeln när du reser dig eller liknande.

7. Spela absolut inte svår

Om du är intresserad så agera som att du är intresserad. Vänta inte med att svara på sms och sådant trams. Dessutom: var snäll.

– Om du är snäll blir du mer åtråvärd i dejtens ögon. Men det är inte samma sak som att vara utan egen vilja och säga ja till allting, säger Madeleine Mason till Daily Mail.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset