Metro har kartlagt de största tandvårdsklinikerna: Så mycket omsätter företagen och så många klagomål de fått de senaste två åren.

Grafik: Fredrik Tideman Underlag: Alva Forsberg Fierro

Omsättningssiffror med * avser år 2014, uppgifter från 2015 är inte tillgängliga. Klagomålen är antal registrerade klagomål inom hälso- och sjukvård under 2014–2015 inom verksamhetsområdet tandvård. 

I Sverige finns det runt 3 200 tandvårdskliniker och 2013 omsatte tandvården drygt 24 miljarder kronor. De privata tandvårdsklinikerna står för cirka hälften av hela tandvårdsmarknaden, inom vuxentandvård är de ännu större – cirka 57 procent.

Metro har kartlagt antalet anmälningar mot de tio största privata tandvårdsföretagen i Sverige de senaste två åren. Störst på marknaden är Praktikertjänst – ett producentkooperativ med 1900 tandläkare samt hälso- och sjukvårdspersonal som själva är ansvariga för sina kliniker.

►LÄS MER: Erik, 33, fick tänderna förstörda på lågpriskliniken

Men enligt Lars Svärd, inspektör på Inspektionen för vård och omsorg (IVO), domineras branschen av småföretag. Det är också där som de flesta brister i vården finns.

– Solitärerna, tandläkare som jobbar ensamma och driver eget är klart överrepresenterade när det gäller patientklagomål, säger Lars Svärd.

Vad beror det på?

– Om man är ensam och inte ingår i ett större sammanhang där du kan utvecklas med kollegor eller inte vidareutbildar dig i lika stor utsträckning, tror jag att det finns risk för en mer patientosäker vård.

►LÄS MER: City Dental kritiseras av IVO: "Du får det du betalar för"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset