Fler män än kvinnor tittar på porr, enligt en undersökning från Yougov.
Fler män än kvinnor tittar på porr, enligt en undersökning från Yougov.

Tre av fem svenskar har tittat på porr någon gång. Samtidigt finns det stora skillnader mellan män och kvinnors porrfilmstittande. Det visar en ny undersökning från Yougov, gjord på uppdrag av Metro.

Det är 61 procent, tre av fem svenskar, som uppger i undersökningen att de någon gång har tittat på porr. Men medan ungefär hälften alla kvinnor, 46 procent, svarat att de har tittat på porr är motsvarande siffra 77 procent för män. Hur kan skillnaden vara så stor?

– Det beror delvis på hur porrfilmer generellt sett ser ut. Många uppfattar att den porren som är mest tillgänglig i dag känns som att den är gjord av män för män. Det skulle kunna bidra till varför sifforna ser ut så här. En annan sak som bidrar är självklart också att vi har olika utrymme för män och kvinnor generellt sett att uppleva att man kan vara sexuell, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

LÄS MER: ”De lanserar feministisk porrsajt”

Samtidigt säger Pelle Ullholm att det finns studier som visar att yngre killar känner att de tittar på porr lite mer än vad de skulle vilja, medan tjejer uppger att de skulle vilja titta mer än vad de faktiskt gör.

– Det finns normer kring porr som påverkar tittandet. Till exempel föreställningar om hur man blir uppfattad om man tittar på porr eller inte. Att man känner att det är mer förväntat av män att titta på porr och tvärtom för kvinnor.

Medan hälften alla kvinnor, 52 procent, är mycket eller ganska negativt inställda till porrfilmer är motsvarande siffra för män 28 procent. Av de som uppger att de tittar på porr flera gånger i veckan är 1 procent kvinnor. Hos män är det 13 procent. Betydligt fler män än kvinnor, 76 procent, uppger att de oftast tittar på porr när de är ensamma medan kvinnor tittar lika ofta ensamma som tillsammans med en partner.

– Mycket av den vanliga porren ser ut som att den är till för mäns kåthet. Men all porr ser inte ut så och det finns också de som jobbar med feministisk porr och annan typ av porr som ger andra bilder och avtryck, säger Pelle Ullholm.

LÄS MER: ”Kan du se skillnaden på porr och mode?”

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 17-20 februari 2017. Sammanlagt har 1521 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18-74 år. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.

 Källa: Yougov

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Yougov