Pusselspel och ordförklaringsspel är två av trenderna i årets utbud av sällskapsspel. Intressant är också alla samarbetsspel, där man spelar tillsammans snarare än mot varandra. Metros testpanel har spelat sig igenom årets nyheter och vaskat fram flera favoriter och endast ett bottennapp.
Carcasonne South Seas (Bergsala Enigma)
Betyg: 5
Från: 7 år (2-5 spelare)
Pris: 299 kronor
Vad: Ett riktigt bra enklare strategispel, fungerar bra som en introduktion i strategispelens värld. Enda frågetecknet är åldersgränsen på 7 år, spelvana 7-åringar i sällskap av spelvana föräldrar i så fall. Hav, öar och broar byggs upp och spelarna samlar bananer, snäckor och fisk.
Kakjakten (Rabén & Sjögren)
Betyg: 5
Från: 6 år (2-4 spelare)
Pris: 97 kronor
Vad: Spelbrickan är en ugn som ska fyllas med ingredienser och redskap. Jättefint spel med enkla regler. Kort speltid. Kul att man kan baka kakorna i spelet.
Spökungarnas färgspel (Kärnan)
Betyg: 5
Från: 3 år (2-4 spelare)
Pris: 179 kronor
Vad: Fint pussel-spel i trä. Barnen samlar ihop sina små spöken enligt tärningarna. Lätta regler och extra kul med tärningen som ger eller tar spöken från spelarna.
Ordförklaringsspelet WOW (WOW)
Betyg: 5
Från: 5 år (4-16 spelare)
Pris: 299 kronor
Vad: Samma som ”Med andra ord Expert” fast lite bättre. Ord-poletterna låg redan i påsen och lagen börjar beskriva och gissa på ord direkt. På slutet av spelplanen finns en slutspurt, man bestämmer i förväg hur många ord på raken man måste klara för att vinna. Ett toppenspel!
Spontana toner (WOW)
Betyg: 4
Från: 9 år (3-10 spelare)
Pris: 299 kronor
Vad: Ett spel för sångfåglar. Alla skriver fem ord från låtar på sin hitlista. På sin tur läser man upp ett sådant ord, lyckas någon motspelare sjunga en låt med det ordet får han flytta fram längs spelplanen. Man måste själv sjunga om ingen annan kan, annars får man flytta bakåt.
Troll Trail (Lautapelit)
Betyg: 4
Från: 4 år (2-4 spelare)
Pris: 199 kronor
Vad: Roligt samarbetsspel där man drar kort och bygger en stig på spelbrädet för att komma först till skatten, ibland drar man drakar och blir det för många vinner draken och alla spelarna förlorar. Kul att spela tillsammans och spännande att dra brickorna. Bra spelidé.
Fun Farm (Norstar)
Betyg: 4
Från: 6 år (2-10 spelare)
Pris: 249 kronor
Vad: Jätteroligt spel med stora djur i plast. Man turas om att dra kort och slå tärningar, därefter ska man vara snabb att ta rätt djur om det matchar med kort och tärningar. Ibland ligger jättemånga kort på bordet så det är inte så enkelt som det låter. Men jättekul! Och stressigt.
Duellen (Peopletalk)
Betyg: 4
Från: ”Vuxna i alla åldrar” (Från 3 spelare)
Pris: 129 kronor
Vad: Det ser inte mycket ut för världen men Duellen är oväntat mycket underhållning i en liten ask. Man väljer en motspelare och antar en utmaning som kan vara allt från att skriva och framföra en sång till att visa sitt bästa partytrick. Engagerande, rörigt och roligt.
Rorys Story Cubes MAX (Peliko Martinex)
Betyg: 4
Från: 6 år (1 eller flera spelare)
Pris: 199 kronor
Vad: 9 jättestora tärningar med bilder. Tärningarna kastas och man ska berätta en historia om bilderna. Kul med stora tärningar, det blir också längre och längre berättelser ju fler gånger vi spelar.
SifferDomino (Rabén & Sjögren)
Betyg: 4
Från: 5 år (2-4 spelare)
Pris: 89 kronor
Vad: Enkelt och lärorikt spel med fina bilder som barnen gillar. Siffror och bilder med antal ska kopplas samman. Kul familjespel.
På spåret (Alga)
Betyg: 4
Från: 16+ (2 lag)
Pris:449 kronor
Vad: Den nya utgåvan av ”På spåret” är mer genomtänkt och har mer kvalitet än tidigare. Det är allmänbildande och har precis lagom svårighetsgrad. Att alla lag svarar på samma frågor samtidigt förhöjer spänningen och spelglädjen.
Med andra ord- Kändis (Wonderful Games & Toys)
Betyg: 4
Från: 15+ (4-8 spelare)
Pris: 399 kronor
Vad: Riktigt roligt spel där man ska beskriva kändisar med andra ord på tid. Det finns hur många kändisar som helst med i spelet och därmed någon för alla. Kul moment med poängtjuvar som plötsligt dök upp och både stressande och roligt med tutorna som signalerar att det andra laget vill svara på frågan.
Vagabond (Alga)
Betyg: 4
Från: 15+ (2-5 spelare)
Pris: 319 kronor
Vad: Ett geografispel med stor variation och olika moment vilket gör det extra roligt. Försök placera olika städer i vädersträck, utmana någon i flaggkunskap och svara på kunskapsfrågor. Bra svårighet på frågorna.
Vampyrjakten (WOW)
Betyg: 4
Från: 5 år (2-6 spelare)
Pris: 249 kronor
Vad: Spelarna går in i ett slott (spelplanen) och blir vampyrer om de möter Dracula. Sedan jagar man sina kompisar för att bita dem och förvandla dem till vampyrer. Roligt och spännande spel med många moment. Lite oklarheter i reglerna. Går snabbt att spela.
Monopol Junior (Hasbro)
Betyg: 4
Från: 5 år (2-4 spelare)
Pris: 299 kronor
Vad: Monopol för de minsta med bebisvarianter av de klassiska spelpjäserna. Enklare pengar och roligare gator att köpa såsom godisfabriken och stranden i stället för traditionella gatunamn.
Magic Tower (Bergsala Enigma)
Betyg: 4
Från: 5 år (2-4 spelare)
Pris: 299 kronor
Vad: Roligt spel där man samarbetar över en spelplan för att hitta en nyckel och försöka rädda prinsessan i tornet. Roligt och spännande med magnetisk nyckel och kul att bara ett av flera nyckelhål i tornet släpper ut prinsessan.
Lotto på bondgården (Kärnan)
Betyg: 4
Från: 4 år (2-4 spelare)
Pris: 99 kronor
Vad: Ett klassiskt lotto-spel där man letar upp bilder och fyller sin bricka. Bilderna föreställer djur, maskiner och annat som finns på bondgården, vilket barnen gillar.
Bä Bä Vita Lamm (Tactic)
Betyg: 4
Från: 3 år (2-4 spelare)
Pris: 169 kronor
Vad: Pusselspel, i en ullig påse ska spelarna sticka ned handen och samla tre olika klädesplagg i rätt färg till sitt pussel.  Lätt, enkelt och roligt spel för de minsta. Den ulliga påsen gjorde spelet till en favorit.
ABC Memo (Tactic)
Betyg 4
Från: 3 år (2 eller flera spelare)
Pris: 89 kronor
Vad: Memory med bokstäver. Den med flest par vinner spelet. Kan spelas i flera olika versioner. Ett lärorikt spel och bra med kombinationen bokstav och bild så även de allra minsta kan vara med och spela.
I Know Mini Livsstil (Tactic)
Betyg: 4
Från: 15 år (2-4 spelare)
Pris: 199 kronor
Vad: Kul spelidé. Litet snyggt frågespel som är lätt att ta med. Rolig tvist att man får satsa på vem som svarar rätt eller fel. Bra blandning på frågorna, en del jättesvåra och andra betydligt enklare.
Med Andra Ord Expert (Wonderful Times Toys & Games)
Betyg: 4
Från: 15 år (4-8 spelare)
Pris: 299 kronor
Vad: Ordförklaringsspel.  Jobbigt att ta loss 1000 ord-poletter första gången. På 40 sekunder (timglas) ska man i lag förklara och gissa så många ord som möjligt. Andra laget kan ta över med hjälp av irriterande tuta. Bra variation på orden. Jätteroligt spel.
Tärningsalias (Tactic)
Betyg: 4
Från: 9 år (3-8 spelare)
Pris: 299 kronor
Vad: Tärningar kastas i en skål, på tärningen finns bokstäver. Spelarna ska komma på ord av dessa bokstäver. Jätteskojigt och utmanande spel. Vissa omgångar genererar många ord så det dröjer innan tärningarna kastas om.


Skattjakten (Wonderful Times Toys & Games)

Betyg: 4
Från: 7 år (2-4 spelare)
Pris: 270 kronor
Vad: Spelplan i fyra våningar. Man turas om att slå tärning och försöka få sina dykare till hålen på spelplanen, när alla hål är fyllda går man vidare till nästa våning och dykare som inte sitter i hål försvinner ur spelet. Jätteroligt och enkelt strategispel.


Små kloka barn räddar Siffermonster (Wonderful Games & Toys)

Betyg: 4
Från: 5 år (2-3 spelare)
Pris: 269 kronor
Vad: Siffermonster ska samlas in och räddas, den som först räddar tre monster vinner spelet. Jättefint och roligt spel, kul att räkna plus och minus på sin bricka.
Triominos Tribalance (Norstar)
Betyg: 4
Från: 6 år (2-3 spelare)
Pris: 299 kronor
Vad: Roligt spel där siffror (av olika vikt) ska placeras ut på balansbräda. På slutet multipliceras alla siffror så det gäller att placera höga siffror på bra ställen, men vippar balansbrädan i bordet får man stå över. Kul med taktik och strategi. Enkla regler.
Hello Bunny (Alga)
Betyg: 4
Från: 4+ (2-4 spelare)
Pris: 279 kronor
Vad: Ett barnspel som går ut på att man ska fylla sin korg med morötter och försöka fånga kaninen när han plötsligt hoppar upp ur sitt bo. Men även de vuxna blev engagerade i detta enkla men ändå roliga spel.

Junior 20 frågor-gissa djuret (Alga)
Betyg: 4
Från: 6+ (2-6 spelare)
Pris: 279 kronor
Vad: På 20 frågor ska man gissa vilket djur motspelaren är genom att få ledtrådar som om det ryms i en hatt eller om det lätt att härma? Kul med charaddelen, att alla spelade samtidigt, samt att ingen kunde åka ut.

Vem finns i slangen (Wow)
Betyg: 4
Från: 12+ (4-8 spelare)
Pris: 299 kronor
Vad: Ett väldigt roligt, snabbt och skrattframkallande spel som gick hem i alla åldrar. Man skriver namn på personer och stoppar in i en slang, dessa ska man sedan gestalta på olika sätt. Ingen spelomgång är den andra lik eftersom det blir nya kategorier och nya namn varje ny runda. Underhållande!

Trivial Pursuit Party (Hasbro)
Betyg: 4
Från: 16 år (3-6 spelare)
Pris: 279:50 kronor
Vad: Trivial Pursuit, frågespel. I denna version får man ta hjälp av en medspelare, båda får tårtbit om svaret är rätt. Man kan också få tårtbitar på alla rutor, vilket gör spelet att spelet går betydligt snabbare att spela om man jämför med originalet.

Twinny (Tactic)
Betyg 4
Från 4 år (2 eller flera spelare)
Pris: 169 kronor
Vad: Jättebra spel där man ska hitta samma bild på två brickor. Ett enkelt och smart spel som är lätt att ta med sig och det är roligt även för vuxna. Enda nackdelen är de barnsliga illustrationerna, 4-åringarna önskade sig coolare bilder.

Logo (Norstar)
Betyg: 4
Från: 12 år (2-6 spelare)
Pris: 399 kronor
Vad: Roligt frågespel om logotyper och produkter, men även blandade frågor. Bra spelplan där man ibland får gå långt trots bara ett rätt svar. Varierande svårighetsgrad på frågorna. Lärorikt.

Halli Cups (Lautapelit)
Betyg 4
Från: 6 år (2-4 spelare)
Pris: 199 kronor
Vad: Enkla regler och kul hetsaction för alla tänkbara sällskap. Går snabbt att spela. Ett antal plastmuggar i olika färger ska arrangeras enligt kort, på tid. Den som blir klar först plingar i en klocka.

Partaj (Tactic)
Betyg: 4
Från: 8+ (3-6 spelare)
Pris: 199 kronor
Vad: Vet dina vänner vad du gillar? Vad som är sant eller falskt? Tror de att du klarar av att utföra olika roliga utmaningar? Det här är ett partyspel som har mixat flera olika spel i ett och som lockar till många skratt. Ett av årets roligaste spel för familjen!

Pippispelet (Kärnan)
Betyg: 3
Från: 5 år (2-4 spelare)
Pris: 279 kronor
Vad: Pussel-spel där man samlar pussel-bitar längs spelplanen. Ibland får man dem genom att göra grimaser. Roligt med Pippi tycker barnen, det är också både roligt/tråkigt med Herr Nilsson som tar pusselbitar från spelarna ibland.

Play-Doh Launch Game (Hasbro)
Betyg: 3
Från: 4 år (2-3 spelare)
Pris: 429:50 kronor
Vad: Play-Doh lera ska formas och skjutas i en tunna som snurrar runt. Småttingarna tycker det är jätteskoj, det finns många olika formar man kan göra bitar i. Spelet underhåller dem länge, det är ganska klurigt att pricka burken.

Hotell Tycoon (Bergsala Enigma)
Betyg: 3
Från: 8 år (2-4 spelare)
Pris: 299 kronor
Vad: Monopol-liknande spel där man köper mark, bygger hotell och entréer. Mycket att bygga med de tredimensionella hotellen. Rolig special-tärning som stoppar byggen, låter oss bygga gratis eller betala dubbelt.

Kockatoo (Peliko)
Betyg: 3
Från: 5 år (2-10 spelare)
Pris: 199 kronor
Vad: Samma bild ligger så alla ser och i en draghög, spelarna turas om att dra ett kort och låta. Övriga gissar med hjälp av bilderna på bordet.. Roligt spel som gav upphov till många skratt, utmanande också när man måste tänka efter hur något låter.

Mitt Första Alias (Tactic)
Betyg: 3
Från: 3 år (3-8 spelare)
Pris: 349 kronor
Vad: Spelplanen är ett pussel. På tid ska spelarna förklara ord respektive gissa rätt. En snurra tar oss fram över spelplanen. Roligt spel men åldersgränsen borde varit lite högre, svårt för tre-åringar att förklara ord …

Lotto Siffror & Frukter (Tactic)
Betyg: 3
Från: 3 år (3-8 spelare)
Pris: 119 kronor
Vad: Klassiskt lottospel, siffor och bilder ska samlas ihop till den egna brickan. Fina bilder och roligt att lära sig siffor så här. De minsta barnen hänger med bra.

Findus Pryljakt (Peliko Martinex)
Betyg: 3
Från: 4 år (2-4 spelare)
Pris: 229 kronor
Vad: Spelplanen är ett stort pussel med små runda brickor, spelarna turas om att vända brickor för att leta saker som finns på bilderna i hörnet. Jätteroligt och fint spel, minus för att de runda brickorna sitter för hårt fast.

Vad är annorlunda i Muminhuset? (Peliko Martinex)
Betyg: 3
Från: 4 år (2-4 spelare)
Pris: 279 kronor
Vad: Spelarna möblerar 2 muminhus och ska sedan se vad som ändrats. Lite som memory. Kul och spännande tycker hela familjen. Lite komplicerade regler dock.

Godnattspelet (Tactic)
Betyg: 3
Från: 4 år (1-4 spelare)
Pris: 299 kronor
Vad: Samarbetsspel där man ska bygga en väg hem till farmor Björn. På vägen samlas gosedjur, jordgubbar och farmors glasögon in. Hinner alla till sina sängar läser farmor en saga. Hinner månen gå upp har ingen vunnit.

My Monopoly (Hasbro)
Betyg: 3
Från: 8 år (2-4 spelare)
Pris: 499:50 kronor
Vad: Monopol där du kan byta ut bilderna på gator och spelpjäser med egna bilder. Klisterlappar att lägga i printern följer med. Nioåringarna i spelpanelen gillar Monopol och tyckte det var roligt att välja bilder till gatorna.

Silly Moo (Norstar)
Betyg: 3
Från: 3 år (2-6 spelare)
Pris: 249 kronor
Vad: En stor kossa fylls med mjölk och bajs, sedan turas man om att dra i kossans juver för att få mjölk. Får man bajs förlorar man. Den vuxna delen av spelpanelen är skeptiska men barnen är förtjusta och tycker spelet är jätteskojigt.

Monopoly Elektronisk Bank (Hasbro)
Betyg: 3
Från: 8 år (2-4 spelare)
Pris: 579:50 kronor
Vad: Monopol utan sedlar, varje spelare har ett kort och en elektronisk bank sätter in och tar ut pengar. Spelpanelens nioåringar är jätteintresserade i början och turas om att använda banken, men ganska snabbt tröttnar de på den. Synd att det inte finns fler kort säger de och det är roligare med sedlar.

Love letter (Tempest)
Betyg: 3
Från: 8+ (2-4 spelare)
Pris: 125 kronor
Vad: Roligt kortspel där man ska leverera ett kärleksbrev till prinsessan och det gäller att vara strategisk och kasta rätt kort i rätt tillfälle. Slå ut de andra och stå som ensam vinnare. Enkelt, lätt att ha med och passade alla åldrar.

Röda tråden djur (Nicotext)
Betyg: 3
Ålder: 7+
Cirkapris: 149 kronor
Vad: Intressant och lärorikt spel där man ska klura ut vilket djur som döljer sig på kortet. Tio ledtrådar och för varje ledtråd blir det lättare att klura ut svaret. Spelet roade alla åldrar och barnen lyckades ibland svara rätt före de vuxna tack vare de udda ledtrådarna.

Camel Cup (Lautapelit)
Betyg: 3
Från: 8 år (2-8 spelare)
Pris: 350 kronor
Vad: Strategispel med omfattande regler. Spelet går ut på att satsa och vinna pengar på ett kamel-lopp. Spelarna får göra en av fyra saker i varje drag och lyckas man med strategi och tur vinner man spelet. Roliga moment och spelet är bättre ju fler man är som spelar.

Top 5 (Kärnan)
Betyg: 2
Från: 8 år (2-4 spelare)
Pris: 299 kronor
Vad: Kortspel där man ska samla kort i olika kombinationer och lyckas man snabbare än motståndarna får man mer poäng. Lite komplicerade regler med oklara moment. Verkade roligare än vad det var.

Jungoeira (Peliko)
Betyg: 2
Från: 7 år (2 eller flera spelare)
Pris: 249 kronor
Vad: Rörelsespel som tar stor plats. Lite svårt för nio-åringarna att lägga banorna i reglerna, roligare och enklare att göra egna banor. Engagerar barnen i början med sedan tappar de intresset ganska snabbt.

Simon Swipe (Hasbro)
Betyg: 2
Från: 8 år (1 eller flera spelare)
Pris: 429:50 kronor
Vad: Stor plastring blinkar i olika färgar, spelaren ska memorera och trycka eller dra på rätt färger efteråt. Svårare och svårare ju längre man kommer. Kul tidsfördriv. Roligast när man är ensam om ringen.

Till mamma (Wonderful Games & Toys)
Betyg: 2
Från: 10 år (Antal spelare: 3-5)
Pris: 249 kronor
Vad: Spelet handlar bara om en enda person- mamma. Kan du svara på frågor som ”Hur blir mamma efter några glas vin?” och ”Vart går din mammas drömresa?”. Ego-spel som endast roar en person och det är huvudpersonen.

Envis som en åsna (Alga)
Betyg: 2
Från: 7+ (2-6 spelare)
Pris:159 kronor
Vad: Lura ut åsnan till ditt bo genom att lägga rätt kort, vilket är det med den högsta summan. Var taktisk. Men efter sex omgångar stod vår åsna fortfarande kvar i mitten. Det kan alltså bli ett evighetsspel och då har det ingen betydelse hur roligt det är.

Nästan Hollywood (Wow)
Betyg: 2
Från: 14+ (2-8 spelare)
Pris: 299 kronor
Vad: Har du drömt om att stå på Dramatens scen och spela apa? Då är det här rätt spel för dig. Spela upp en scen för dina motspelare som i sin tur får sätta betyg på din performance. För oss som inte har teaterdrömmar blir det mest larvigt och långtråkigt.

Compact bowling (Martinex)
Betyg: 2
Från: 6+ (2+ spelare)
Pris: 199 kronor
Vad: Näää. Vissa spel ska helt enkelt inte göras som brädspel. Bowling är en av dem. Det är inte kul att skicka iväg ett pluttigt klot längs en matta på bordet och knuffa ned några minikäglor. Det blir inte samma känsla och man tröttnar efter några drag.

Gifta på låtsas (Wow)
Betyg: 2
Från: 15+ (4-6 spelare)
Cirkapris: 299 kronor
Vad: I det här spelet ska man svara på olika frågor som ”vad man alltid har i kylskåpet” eller ”vad man helst tar med på picknicken” och sen se hur många lika svar du har med din partner. Trist att man inte fick svara vad den andra gillade, det hade blivit mer teambuilding.

Mouse Trap (Hasbro)
Betyg: 2
Från: 4 år (2-3 spelare)
Pris: 429:50 kronor
Vad: Leksak mer än ett spel. Spelarna är möss som går runt på en spelplan, fällan fångar mössen ibland. Kul tycker barnen. Mindre kul för föräldrar som måste återställa fällan varje gång och hjälpa kulan framåt ibland.
Tänk om du var (Tactic)
Betyg: 2
Från: 12+ (3-6 spelare)
Pris: 199 kronor
Vad: Vi har sett det här spelet förr, då hette det ”Vänner och fiender”. Nu heter det ”Tänk om du var….?”. Det går ut på att du ska svara på frågor som vilket djur din vän skulle vara eller vilken Ikea-möbel vännen skulle vara. Spelet lyfter aldrig och en del liknelser är så konstiga att det inte blir engagerande.

Jag Ringer (Nicotext)
Betyg: 1
Från: 15+ (3+ spelare)
Pris: 199 kronor
Vad: Allt Alex Schulman och Sigge Eklund rör vid blir bevisligen inte till guld. Deras sällskapsspel har otydliga regler, är poänglöst och rätt och slätt tråkigt. Inget att lägga under julgranen.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset