I början av januari dödades en man av en handgranat av typen M75 vid tunnelbanestationen Vårby gård i Stockholm.
I början av januari dödades en man av en handgranat av typen M75 vid tunnelbanestationen Vårby gård i Stockholm.

Under 2017 detonerade färre handgranater i Sverige, jämfört med året innan. Det visar färsk statistik från polisen. Men siffran är fortfarande hög. "Varje handgranat som detonerar är fullständigt oacceptabel, och 21 detonerade granater är ändå en ganska hög siffra, säger kommissarie Catharina Greiff.

Förra året detonerade 21 handgranater i Sverige, viket kan jämföras med 35 detonationer under 2016 och 10 under 2015, enligt nya siffror från polisen.

– Varje handgranat som detonerar är fullständigt oacceptabel, och 21 detonerade granater är ändå en ganska hög siffra, säger kommissarie Catharina Greiff vid NOA, Nationella operativa avdelningen.

– Generellt kan man säga att handgranater används hänsynslöst av de kriminella i Sverige. Man har ingen tanke på om oskyldiga drabbas eller inte. Hittills har handgranater lett till två dödsfall – den åttaårige pojken som dödades i Göteborg 2016 och mannen i Vårby gård.

I början av januari dödades en man i 60-årsåldern av en handgranat vid tunnelbanestationen Vårby gård i Stockholm. En kvinna i 45-årsåldern skadades. Polisens teori är att handgranaten kastades i samband med en skjutning, men att den då inte detonerade utan blev en så kallad blindgångare. Då mannen sedan plockade upp granaten detonerade den.

LÄS MER: Bild från polisen – så här såg granaten i Vårby gård ut

Trots att färre granater detonerade i Sverige under 2017 klassar polisen användandet fortfarande som ett stort problem. I polisregion Stockholm detonerade 12 handgranater under förra året, vilket kan jämföras med siffran 16 för 2016. Dessutom har granater upptäckts på fler platser i landet under förra året. Exempelvis hittades en handgranat i polisregion Bergslagen där Västmanland, Värmland och Dalarna ingår.

– Det här har lite att göra med var i landet vi har konflikter mellan kriminella. Sverige skiljer sig från andra länder i Europa där man inte alls ser den här utvecklingen med handgranater, säger Catharina Greiff.

”I alla andra jämförbara länder, såväl inom som utom EU, är användandet av illegala handgranater på detta sätt bland kriminella mycket ovanligt, undantaget de länder där krigsliknande tillstånd råder”, finns att läsa i ett PM upprättat vid NOA.

LÄS MER: Åttaåring död i sprängdåd – misstänkt nu död

Det är oklart varför just Sverige sticker ut, enligt Catharina Greiff.

– Det är svårt att säga. Men vi ser att merparten av de illegala vapen som kommer in i Sverige kommer från Balkanländerna och att handgranaterna kommer från forna Jugoslavien. Har man kontakterna för att få hit vapen, så har man även kontakterna för att ta hit granaterna.

Polisen har uteslutande funnit handgranater tillverkade i forna Jugoslavien.

– Det är bisarrt. Det här är militär materiel som används i strid. Det är lika befängt som om man skulle skjuta med kulsprutor, raketgevär eller pansarskott på öppen gata. 2013 skickades jag till Kosovo för att röja upp ett gammalt bombmål. Då betalade svenska staten mig ett risktillägg. I Kosovo, som då bemannades av FN-trupp, kastades det tre handgranater under 18 månader, sa major Gary Campbell vid Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum, till Metro i mitten av januari.

Fakta: Handgranaten M75

Den mest förekommande handgranaten som påträffats i Sverige är M75, som tillverkades i forna Jugoslavien. Granaten håller omkring 3000 små stålkulor. Granaten har ett riskavstånd på 300 meter – enskilda splitter kan färdas sträckan om det inte finns träd eller annat som kan fånga upp bitarna.

Inom ett avstånd på upp till tio meter från detonationen är det direkt dödande att befinna sig.

Källa: Major Gary Campbell vid Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum

Ärenden med handgranater i Sverige:

2015:

45 ärenden

45 handgranater, varav 10 detonerade

 

2016:

52 ärenden

55 handgranater, varav 35 detonerade

 

2017

36 ärenden

43 handgranater, varav 21 detonerade

Källa: Polisen

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset