Avbrutet samlag har flera osäkerhetsmoment. 
Avbrutet samlag har flera osäkerhetsmoment. 

En av tre kvinnor mellan 15-24 år använder sig av avbrutet samlag för att inte bli gravida, visar en studie. Men hur pålitligt är det egentligen?

P-piller, p-stav och är spiral är vanliga preventivmedel. Trots det väljer en del att köra utan skydd när de har sex – och i stället avbryta samlaget precis innan mannen får utlösning.

En studie från Duke university, visar att nästan en av tre amerikanska kvinnor mellan 15-24 har använt avbrutet samlag som metod för att inte bli gravid vid samlag, rapporterar NY Mag.

– Här i Sverige är det hyffsat vanligt. Ofta uppstår det i situationer där det inte finns något annat preventivmedel till hands. Men det finns inga studier med exakt statistik över hur många som använder sig av metoden vad jag känner till, Johan Nilsson, sexolog på UMO, en ungdomsmottagning på nätet.

LÄS MER: Sexologen: Tänk på det här när du har utomhussex i sommar

Det finns inte heller några säkra siffror på hur många fall där av avbrutet samlag som leder till en oönskad graviditet. Men metoden har helt klart flera osäkerhetsmoment.

Det gäller att mannen reagerar i rätt ögonblick och hinner dra ut penisen vid rätt tillfälle, enligt RFSU

– Men i bland kan det komma spermier redan i början eller under samlaget, i den så kallade försatsen. Försatsen som egentligen inte innehåller spermier, kan i bland ändå göra det genom att spermier själva vandrat upp i urinröret från sädesledarna. Det kan också före den riktiga utlösningen ske en liten, knappt märkbar utlösning, genom att sammandragningar pressar upp spermier mot urinröret, säger Johan Nilsson.

Det kan även finnas sperma kvar i urinröret från en tidigare utlösning. 

– Spermier kan överleva flera dagar i livmodern och i äggledaren. Får kvinnan en ägglossning tätt inpå ett samlag, finns en risk för graviditet, säger Johan Nilsson.

LÄS MER: Ungdomar är inte rädda för könssjukdomar: "Man bryr sig inte"​

Förmågan att bli gravid vid ett oskyddat samlag varierar under menstruationscykeln och är störst vid tidpunkten för ägglossningen. Ägglossningen inträffar oftast någon gång 12–16 dagar före nästa mens. 

– Man kan själv räkna ut sina säkra dagar med hjälpa av appar eller p-datorer. Men den metoden bygger inte på att man avbryter samlaget, i stället undviker man att ha sex de dagar som kvinnan har ägglossning, säger Johan Nilsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa