Trötthet, sömnproblem och viljan att behöva "ta en paus" är några av orsakerna som gör att var femte svensk stannat hemma från jobbet.
Trötthet, sömnproblem och viljan att behöva "ta en paus" är några av orsakerna som gör att var femte svensk stannat hemma från jobbet.

De har varken feber, förkylning eller kräksjuka. Men var femte svensk har stannat hemma från jobbet för att de ”vill ta en paus” eller för att de är trötta. ”Sannolikt är det flera saker som bidrar till det här”, säger sömnforskaren Arne Lowden, vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

En procent av männen svarar att de stannar hemma på grund av en viktig match på tv. Men sammantaget på hela befolkningen är det andra anledningar som får folk att stanna hemma från jobbet. 

I en undersökning som Yougov gjort för Metro visar det sig att 18 procent sjukanmält sig för att de ”kände att de behövde en paus”. 

► LÄS MER: 200 svenskar dör av stress på jobbet – varje år

Med respektive 17 procent har svenskarna även angett ”sömnproblem” och ”allmän trötthet” som en anledning att stanna hemma från jobbet. 

Orsakerna till varför man stannar hemma från jobbet på grund av att man vill ta en paus eller på grund av trötthet kan variera. 

– Sannolikt är det flera saker som bidrar till det här. Det kan vara alla möjliga orsaker, det är mångfacetterat. Man kan kanske se i samhället att de som har mest problem är de som jobbar inom branscher som domineras av kvinnor, som inom vård och omsorg, men också landstings- och kommunal verksamhet, säger Arne Lowden, sömnforskare på Stressforskningsinstitutet.  

► LÄS MER: Därför ska du tramsa loss på jobbet

Stress är en ofta en faktor bakom sömnbrist. På lång sikt kan det leda till större och allvarliga besvär, till exempel depression och utmattningssyndrom. 

– Så här års brukar jag ta fram att sömnproblemen ökar vintertid och nedstämdheten och känsla av att man har brist på energi. Det kan vara följd av att man får för lite dagsljus och det kan påverka andra aspekter, som att man inte är så road av att vara ute och motionera, säger Arne Lowden. 

Han berättar att det främst är kvinnor som reagerar starkast på vintern, många gånger för att kvinnor ofta har ett större ansvar för familjen och hemmet och därmed inte hinner motionera eller få dagsljus på fritiden eller mitt på dagen. I Metro/Yougovs undersökning har 18 procent av kvinnorna respektive 16 procent av männen svarat att de stannat hemma från jobbet på grund av sömnbrist. 

► LÄS MER: Ljusfixa ditt hem – bli piggare och gladare 

TT

Arne Lowden

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset