Tipsen kommer exempelvis från grannar, personal och tidigare andrahandshyresgäster.
Tipsen kommer exempelvis från grannar, personal och tidigare andrahandshyresgäster.

Under mindre än ett halvår har Störningsjouren fått in fler än 270 ärenden om olovlig uthyrning. Tipsen kommer från grannar, personal och tidigare andrahandshyresgäster. ”Hyresgästen riskerar att förlora sin lägenhet”, säger Annika Öby, uppdragsansvarig på Störningsjouren.

I storstädernas rådande bostadsbrist är det många som får förlita sig på andrahandsmarknaden. Den som har fått ett godkännande från sin hyresvärd kan helt lagligt hyra ut sin lägenhet i andrahand under en bestämd period – men många hyresgäster hyr ut utan tillstånd.

Under det halvår som Störningsjouren har hanterat Bostadsbolagets ärenden om olovlig andrahandsuthyrning har över 270 ärenden påbörjats och 85 lägenheter lämnats till Göteborgs ordinarie bostadsmarknad.

– Det är inget fenomen som bara förekommer i så kallade utsatta områden. Alla sorters människor hyr ut i andrahand och alla sorters människor hyr i andrahand. Man hyr ut till kända och okända personer av olika anledningar, säger Annika Öby, uppdragsansvarig på Störningsjouren.

►LÄS MER: 5 tips för dig som ska hyra ut ditt boende – och så säger experten

Bostadsbolaget har tidigare själv hanterat dessa ärenden men gav i oktober 2015 uppdraget till Störningsjouren. Men enligt Störningsjouren är det inte alla som medvetet gjort fel.

– Vi har också kommit i kontakt med personer som inte haft koll på reglerna och därför omedvetet hyrt ut sin lägenhet felaktigt i andrahand. Bostadsbolaget, och vi i uppdrag av dem, arbetar alltid vräkningsförebyggande. Att säga upp ett hyreskontrakt är en sista utväg men om inte hyresförhållandet rättas till riskerar hyresgästen att förlora sin lägenhet, säger Annika.

►LÄS MER: Allt dyrare att hyra i andra hand

Omkring 400 tips har inkommit under halvåret, mer än 270 ärenden påbörjats och 85 har resulterat i att lägenheten frigjorts. I 78 av fallen sa hyresgästen själv upp hyresavtalet efter att felet har uppdagats. Tipsen kommer exempelvis från grannar, personal och tidigare andrahandshyresgäster.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset