I fjol fick ARN in 2 636 ärenden som gällde reseklagomål.
I fjol fick ARN in 2 636 ärenden som gällde reseklagomål.

Försenade flyg, havsutsikter som inte finns och felaktig information i annonserna. Det är några av klagomålen som kommit till allmänna reklamationsnämnden – och där konsumenten har fått rätt. ”Grundprincipen är att våga klaga”, säger Alexandra Bergling, vägledare vid Hallå konsument på Konsumentverket.

Semestertiderna är snart här och många ger sig ut för nya upplevelser och avkoppling. Men för många blir resan en besvikelse.

Förra året kom det in totalt 13 537 ärenden till allmänna reklamationsnämnden (ARN). Störst andel är klagomålen på just resor. Bara i fjol kom det in 2 636 ärenden. 1170 av dem avgjordes av ARN och i nästan hälften av fallen så ansåg de att konsumenten hade rätt.

Och klagomålen har fortsatt att rasa in under 2017. Fram till 23 maj var antalet uppe i 1254 stycken, vilket är en ökning från 992 vid samma period i fjol.

– De flesta av dem här är under handläggning. Vi har en handläggningstid på sex månader, säger Josefina Lodin, kommunikatör på ARN.

LÄS MER: De här rättigheterna har du om du ska flyga 

Konsumentverket brukar vanligtvis se att antalet klagomål ökar under sommarmånaderna, då fler reser.
– Jag tycker att det är bra att folk lär sig sina rättigheter, säger Alexandra Bergling.

Vad är det vanligaste misstaget många gör?

– Att många är vana vid rätten att ångra sig, men det kan man inte med resor och hotell, säger Alexandra Bergling.

LÄS MER: Därför är resebolagens reseförsäkring oftast onödig 

Så klagar du på rätt sätt

  1. Börja med att vända dig till arrangören, flygbolaget, hotellet eller den part som du menar har gjort fel. Be om att de rättar till felet när du är på plats, innan du kommer hem. Om det inte fungerar – gör samma process även när du har kommit hem från resan.
  2. På Konsumentverkets hemsida kan du hitta guiden hallakonsument.se/reseguide för att se vilka rättigheter du har under din resa och hur du kan gå vidare med ditt klagomål. Du kan också kontakta Hallå konsument för att få vägledning i vilka rättigheter som du har och hur du kan komma vidare med ditt ärende.
  3. Om du och motparten fortfarande inte har kommit överens är sista utvägen att göra en anmälan hos Allmänna reklamationsnämnden (ARN). De gör en opartisk prövning och beslutar om vem som har rätt. Däremot är ARN inte någon domstol och researrangören är därför inte tvingad till att följa deras rekommendation. Om arrangören väljer att inte följa beslutet kan du ta vidare fallet till domstol.

4 fall från förra sommaren där ARN tycker konsumenten har delvist eller helt rätt

Resmål: Sardinien
Arrangör: TUI Sverige AB
Klagomål: Familjen hade bokat ett rum med markterrass, men rummet låg inte på marknivå. Rummet hade inte heller någon utsikt, utan låg någon våning upp mellan två huskroppar. Vill ha 10 000 i ersättning.
TUI:s svar: Menar att familjen fått en markterrass i enlighet med bokningen och menar att det inte är rimligt att ge ersättning för att de inte hade någon utsikt då man gett information om att det kunde vara så. Ger ett presentkort på 1000 kronor för goodwill.
ARN:s rekommendation: Betala 3000 kronor till klagande part då kunden inte fått markterrass vilket vilket bokades och utredningen visat att familjen inte fått.

Resmål: Mallorca
Arrangör:
TUI Sverige AB
Klagomål:
Barnfamiljen skulle åka till Mallorca från Göteborg och fick på flygplatsen besked om att åka till Oslo för vidare transport. De blev över 15 timmar försenade och kom fram 04 dagen efter att de skulle ha anlänt. Fritidsresor ersätter en dagsandel av resans obligatoriska del, men familjen vill ha ytterligare en till dagsandel i och med att det tog lång tid att återhämta sig.
TUI:s svar:
Motsätter sig kravet då man enligt branschpraxis betalat ut en dagsandel, 8750 för hela sällskapet. Bolaget har också kompenserat för att familjen fick åka till Oslo.
ARN:s rekommendation:
Betala 4000 konor till klagande part då nämnden anser att resan inte bara försämrats en dag, utan i en större utsträckning i och med den sena ankomsttiden.

Resmål: Gran Canaria
Arrangör: Thomas Cook Airlines/Ving
Klagomål: Två vuxna vill ha 600 euro, alternativt 400 euro, i ersättning då flygplanet landade fem timmar och 55 minuter efter utsatt tid. Den klagande parten menar att beloppet motsvarar vad man ska få vid förseningar samt prisavdrag för en förlorad dag.
Thomas Cook Airlines och Vings svar: Thomas Cook Airlines motsätter sig kravet och menar att förseningen berodde på extraordinära orsaker som inte hade kunnat undvikits. Menar att korrekt ersättningsbelopp är 400 euro. Ving motsätter sig kravet och säger att de betalar ut ersättning om förseningen överstiger åtta timmar.
ARN:s rekommendation: Thomas Cook Airlines bör betala 400 euro till klagande part då man enligt en förordning i EU har rätt till ekonomisk kompensation när flyget är mer än tre timmar försenat.

 

Resmål: Split, Kroatien
Arrangör: Kroatienspecialisten
Klagomål: Lägenheten som de tre personerna bokat skulle ha en balkong på havssidan. I stället låg den på bottenvåningen vid en bilparkering. På hemsidan framgick det också att det skulle ingå wifi och städning på onsdagar vilket inte stämde. Lägenheten skulle också ligga vid en strandpromenad och ha 100 meter till närmsta restaurang och minimarket – vilket i verkligheten var betydligt längre. På plats erbjöds de 500 kronor per person vilket klagande part inte tyckte det var skäligt.
Kroatienspecialistens svar: Motsätter sig kravet. Menar att ”balkong mot havssida” inte innebär havsutsikt utan att balkongen ligger på samma sida som havet. Däremot medger man att man angett fel information om städning och avstånd till minimarket och restaurang.
ARN:s rekommendation: Anser att en ersättning på 500 kronor per person är rimlig när det gäller den felaktiga informationen om städning och avståndet till minimarket samt restaurang. Nämnden anser att informationen om balkongen är vilseledande och att de klagande har rätt till ytterligare ersättning. ARN rekommenderar att Kroatienspecialisten ger en ersättning på 1000 kronor per person.

Så många klagomål har kommit in till ARN för de olika researrangörerna

Klagomålen som inkommit avser perioden 1 januari 2016 till 31 december 2016

Ving. 48 inkomna ärenden totalt. 38 fick avslag, 2 fick helt eller delvis rätt.

Övriga ärenden är antingen under handläggning, avskrivna eller avvisade.

TUI. 57 inkomna ärenden totalt. 35 fick avslag, 11 fick helt eller delvis rätt.

Övriga ärenden är antingen under handläggning, avskrivna eller avvisade.

Sembo. 4 inkomna ärenden totalt. 2 fick avslag, 1 fick helt eller delvis rätt.

Övriga ärenden är antingen under handläggning, avskrivna eller avvisade.

Kroatienresor. 0 inkomna ärenden totalt.

Solresor. 15 inkomna ärenden totalt, 6 fick avslag, 1 fick helt eller delvis rätt.

Övriga ärenden är antingen under handläggning, avskrivna eller avvisade.

Nazar. 8 inkomna ärenden totalt. 5 fick avslag, 2 fick helt eller delvis rätt.

Övriga ärenden är antingen under handläggning, avskrivna eller avvisade.

Airtours. 2 inkomna ärenden totalt, 1 fick avslag, 1 fick helt eller delvis rätt.

Övriga ärenden är antingen under handläggning, avskrivna eller avvisade.

Detur. 14 inkomna ärenden totalt, 8 fick avslag, 3 fick helt eller delvis rätt.

Övriga ärenden är antingen under handläggning, avskrivna eller avvisade.

 

Källa: ARN

LÄS MER: Så här mycket kostar bankkorten – och de här förmånerna har de 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om resor