Endast var femte man uppger att de skulle använda preventivmedel som till exempel p-piller om det fanns. ”Så länge man inte känner till biverkningar så förhåller man sig nog mer kritisk”, säger Suzann Larsdotter, sexolog på Rfsu.

Det har länge pratats om nya preventivmedel för män och Metro har tidigare rapporterat om att p-pillret för män snart kan vara här.

Nu visar en undersökning utförd av Yougov, på uppdrag av Metro, att nästan hälften av männen inte skulle använda preventivmedel som p-piller eller p-spruta om det fanns tillgängligt.

46 procent uppger att de inte skulle använda ett sådant preventivmedel, medan 21 procent uppger att de skulle göra det och 33 procent säger att de inte vet.

Suzann Larsdotter, sexolog på Rfsu, har tittat på tidigare studier kring män och preventivmedel.

– Man kan se att det finns en rädsla för biverkningar, både på kort och lång sikt, och man är rädd att det ska påverka kroppen. Det finns också en rädsla för sättet man ska administrera läkemedlet på, många vill till exempel inte använda sig av injektioner, säger Suzann Larsdotter.

►LÄS MER: Det manliga p-pillret snart här: ”Kommer revolutionera våra sexliv”

Hon påpekar att det är en viktig jämställdhetsfråga.

– Det här är ju någonting som kvinnor, ända sedan de hormonella pillren kom, har fått lov att hantera. Det finns ju för- och nackdelar med alla piller, och det skulle ju bli samma situation för män som det varit för kvinnor.

För att fler män ska bli intresserade av att ta preventivmedel tror hon att man måste informera och upplysa mer.

– Så länge som man inte känner till biverkningar eller problem så förhåller man sig nog mer kritisk.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset