Bilden är ett montage.
Bilden är ett montage.

469 miljoner – så mycket tjänar handlarna per år på intäkterna från plastkassarna – minst. Det enligt siffror från Naturvårdsverket och tillverkaren Bengt Lundin AB som Metro sammanställt.

670 miljoner plastkassar uppskattas säljas inom dagligvaruhandeln varje år, enligt Naturvårdsverkets rapport ”Minskad förbrukning av plastbärkassar” från maj 2016.

Enligt Bengt Lundin AB som tillverkar plastkassar åt bland annat ICA och Axfood (ägare av Hemköp och Willys) betalar handlarna ungefär 70-80 öre per plastkasse de köper in.

– Vi har specialiserat oss just inom dagligvaruhandeln. Om man tar en vanlig ICA-butik som exempel, med moms och alla kostnader inräknade, uppskattar jag att de köper in plastkassarna för ca 70-80 öre styck, säger Lars Lundin, vd för Bengt Lundin AB.

LÄS MER: Därför kommer plastkassar snart bli dyrare i affären

Enligt Naturvårdsverket kostar en plastkasse i butiken mellan 1,50 och 2 kronor. Det stämmer med Lars Lundins uppfattning om vad handlarna sätter för prislapp på kassarna.

– Det är ingen tvekan om att de tjänar mycket pengar på det, det är riktigt bra marginaler, säger Lars Lundin.

Om man räknar med att 670 miljoner plastkassar köps in av butikerna för 80 öre styck och sedan säljs för 1,50 kronor, innebär det en vinst på sammanlagt 469 miljoner kronor för handlarna.

SVT:s konsumentprogram Plus gjorde en liknande uträkning 2013 och uppgav då en vinst på 430 miljoner kronor för butikerna.

Naturvårdsverket föreslog att priset på plastkassarna skulle höjas till 5 kronor styck, något som dock inte togs med när förordningen för att nå EU-målen skrevs. Åtgärderna som beslutades var att alla butiker måste informera om plastkassarnas miljöpåverkan, och att alla plastkassar som produceras eller tas in i Sverige måste rapporteras. På så sätt ska Naturvårdsverket samla statistik på exakt hur många plastkassar som förbrukas i miljösyfte.

LÄS MER: Här förbjuds plastpåsar – för miljöns skull

– I slutet på förra året kom en ny förordning och en sådan prishöjning är inte aktuellt i dagsläget, säger Malin Göransson, handläggare på Naturvårdsverket.

Om priset skulle ha höjts till fem kronor rekommenderade Naturvårdsverket att handlarna skulle använda intäkterna till miljöfrämjande insatser. Nu finns inga sådana specifika tankar med vinstmarginalen, men enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel bidrar redan många av handlarna till miljöåtgärder.

– Många gör insatser redan i dag, till exempel stödjer organisationen Håll Sverige rent, säger Magnus Nikkarinen, näringspolitiskt ansvarig på Svensk Dagligvaruhandel.

LÄS MER: Förslag: Chockhöj priset på plastkassar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset