Många vet inte om att de streamar olagligt.
Många vet inte om att de streamar olagligt.

60 procent av svenskarna uppger att de använder filmtjänster på nätet, enligt en ny undersökning från Sifo och Com hem. Men många är osäkra på om det är lagligt eller inte att streama gratis.

71 procent har använt minst en av de streamingtjänster som finns för film och tv-serier det senaste året. Undersökningen från Sifo och Com hem visar att Netflix är den absolut vanligaste tjänsten att använda, långt före Viaplay, C More och HBO Nordic.

Samtidigt uppger 14 procent att de tittat på film eller serier via någon av de största illegala gratissajterna för streaming, som Dreamfilm, Swefilmer och Popcorn time.

LÄS MER: ”Här är de bästa filmerna på Netflix 2017”

I de yngre åldrarna är det betydligt vanligare att streama illegalt, samtidigt som få personer över 60 år gör det.

Undersökningen visar också att det råder en stor osäkerhet kring om det är lagligt eller inte att kolla film eller serier via de illegala gratistjänsterna. Sett till samtliga svarande är det hela 50 procent som säger att de inte vet vad som gäller juridiskt för streaming av upphovsrättsskyddat material. 31 procent säger att de vet att det är olagligt, medan 19 procent tror att det är lagligt.

Undersökningen genomfördes via webbintervjuer mellan den 4–20 april 2017. Slumpmässigt utvalda e-postadresser med en jämn fördelning gällande kön, län och ålder erhölls från Com Hems kundregister. Totalt deltog 1 996 personer och intervjutiden var i genomsnitt 11 minuter.

Källa: Sifo & Com hem

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset