60 procent av svenskarna som har körkort tar upp mobilen när de kör bil.
60 procent av svenskarna som har körkort tar upp mobilen när de kör bil.

Prata i telefon, skriva sms och läsa nyheter. Det finns många saker som svenskarna använder mobilen till under bilkörning, visar en undersökning från Yougov.

Den som använder mobiltelefon när den kör bil kan dömas till penningböter om det påverkar körningen på ett trafikfarligt sätt.

Men det är bara 37 procent av svenskarna som har körkort som aldrig tar upp mobilen när de kör bil, visar en undersökning från Yougov på uppdrag av Metro.

LÄS MER: Så farligt är det att använda mobilen när du kör bil

Tre procent svarar att de aldrig kör bil, medan resterande 60 procent svarar att de vid olika tillfällen plockar upp mobilen när de kör.

Se diagrammet nedan för att se hur många procent av svenskarna som gör vad.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 12-18 april 2017 har sammanlagt 1524 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre.

Data vägdes utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska Centralbyrån, så att resultatet är representativt för befolkningen i förhållande till det totala antalet personer som har deltagit i undersökningen. Utöver det har det också vägts utifrån hur man röstat i senaste riksdagsval.

Källa: Yougov

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset