Elina Yli-Torvi, presskontakt vid Systembolaget, tycker att siffrorna är oroväckande.
Elina Yli-Torvi, presskontakt vid Systembolaget, tycker att siffrorna är oroväckande.

Det är en olaglig handling – att köpa ut alkohol till någon som är under 20 år. Ändå har nästan var femte svensk gjort det, visar en undersökning gjord på uppdrag av Metro.

Lagen säger att det är olagligt att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin och sprit till personer som är under 20 år. Och straffen för langning är böter eller fängelse i upp till fyra år, beroende på hur grovt brottet är. ’

I en undersökning som är gjord av Yougov, på uppdrag av Metro, visar resultatet att nästan var femte svensk har gjort det. 

LÄS MER: Studenterna smugglar alkohol – Metro åkte på studentkryssning 

10 procent uppger att de har gjort det mer än en gång medan 8 procent att de har gjort det vitt ett tillfälle. 82 procent uppger att de aldrig har gjort det. 

– Framförallt när det gäller vuxna som langar alkohol till unga är det oerhört oroväckande att se den typen av siffror, säger Elina Yli-Torvi, presskontakt vid Systembolaget. 

– Vi jobbar väldigt aktivt med langningsfrågor i våra butiker.  Vi gör det med omtanke, vi säljer inte till någon under 20 år eller som är uppenbart påverkad eller om vi misstänker en langningssituation. Det är en väldigt viktig del i vår verksamhet. Det är oroväckande att folk inte tänker till och pratar med ungdomar när de får den här frågan, fortsätter hon. 

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 11-15 maj 2017. Sammanlagt har 1478 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 20-74 år. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014.

 

LÄS MER: Sant eller falskt – 9 vanliga påståenden om alkohol 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om alkohol