Kommunikationen är det viktigaste enligt sexologen Suzann Larsdotter. 
Kommunikationen är det viktigaste enligt sexologen Suzann Larsdotter. 

Att ha sex trots att man inte vill kan skada en själv både psykiskt och fysiskt, enligt sexologen Suzann Larsdotter. Ändå är det många svenskar som ställer upp på sex fastän de själva inte har lust eller vill, visar en ny undersökning av Yougov.

Har du någon gång gått med på sex utan att du egentligen velat eller haft lust? (Utan tvång/övergrepp från den du hade sex med?)

”Ja”, svarade 35 procent av svenskarna i en ny Yougov-undersökning som gjordes på uppdrag av Metro. Hälften av dessa personer har haft det med sin tidigare partner och 40 procent har haft det med sin nuvarande. 

– Det är jättetragiskt att ha sex mot sin vilja men samtidigt förvånar inte sifforna mig. Alla vill vara till lags i en relation men det skadar bägge parter i längden, säger Suzann Larsdotter, sexolog på Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU).

► LÄS MER: När penetrationssex gör ont – Så slipper du smärtan

Larsdotter menar att det finns många olika skäl till att man ställer upp på sex trots att man inte har lust. Ibland kan det bero på att man känner att man har svårt att säga nej till någon som man tycker om. En annan anledning kan vara att man själv känner att det är förväntat av en eller att partnern tjatar sig till det.

– Jag pratar om ”husfridsknull”, att man ställer upp på att ha sex för att göra sina partner nöjd eller för att hen ska orka åka till Ikea dagen efter, säger Suzann Larsdotter.

Att ställa upp på sex för att tillfredsställa sin partner är inte en bra lösning utan kan föda flera problem, enligt henne. Det blir en destruktiv, negativ spiral som minskar sexlusten.

– Man riskerar att skada sig själv både psykiskt och fysiskt.

Om någon med snippa har penetrerande sex utan att vara upphetsad så riskerar den att få skavsår och andra fysiska besvär. Därför är det viktigt att man inte pressar sig själv och vågar säga nej på ett ärligt sätt.   

– Jag tror att kommunikation är det viktigaste. Många blir rädda när partnern säger nej därför att man tror att hen inte attraheras av en längre. Alltså är viktigt att man tänker på vilket sätt man säger nej, förklarar sexologen.

► LÄS MER: Så mycket yngre är svenskarnas sexpartners 

Genom att prata med varandra får den andra personen möjlighet att ställa uppriktiga frågor.

– Riktigt bra sex behöver ömsesidighet där bådas njutning är i fokus. Det kan också betyda att jag får njuta genom att ge någon annan njutning och det behöver inte alltid leda till orgasm, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa Sverige