En tredjedel, 33 procent, av alla svenskar kan tänka sig att göra någon typ av skönhetsingrepp. Det visar en ny undersökning från Yougov, gjord på uppdrag av Metro.

I undersökningen svarar 10 procent ”ja, absolut” och 23 procent svarar ”ja, kanske” på frågan om de kan tänka sig att göra någon typ av skönhetsingrepp. De vanligaste typer av ingrepp man kan tänka sig är tandblekning, hårborttagning med laser, bukplastik, bröstlyft, laserbehandling av ytliga blodkärl och ögonlocksplastik. 

– Det jag märker på mitt jobb är att de flesta människor ibland känner sig dåliga, lite missnöjda med sig själva ibland. Då har det här med skönhetsingrepp seglat upp som en snabb lösning de senaste åren. Men jag har svårt att tro att det är en lösning på det riktiga problemet som handlar om att kunna acceptera sig själv som man är, säger Daniel Kraft, leg.psykolog, till Metro.

LÄS MER: "Lag ska reglera skönhetsoperationer"

Han menar att skönhetsingrepp är ett tecken i tiden.

– Det är en tävling och en hets kring utseende i samhället. För 50 år sedan kanske man jämförde sin bildningsnivå, men nu jämför man mer sitt midjemått, bystmått och så vidare. Det vi tycker om oss själva är tyvärr format av samhället. Det vi till exempel kallar för fetma här kallas för skönhet i andra världsdelar.

Kvinnor tillhör fortfarande en klar majoriteten av de som genomför ett skönhetsingrepp. 

– Män får oftare budskapet om att de duger som de är medan kvinnor matas mer med budskap om att det finns fel på dem som de kan förändra, säger Daniel Kraft.

Hela 42 procent av de svarande i undersökningen säger att den kroppsdelen de är minst nöjda med är magen. Därefter är det låren, tänderna, rumpan och brösten som tillhör de minst populära kroppsdelarna.

Däremot så är det många, 37 procent, som är nöjda med sina ögon. Håret, ansiktet, händerna och munnen tillhör också topp fem bland kroppsdelarna som svenskarna är mest nöjda med. 

LÄS MER: "Fyra av tio vill göra skönhetsingrepp efter sin graviditet" 

Daniel Kraft. Foto: Privat.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset