Nästan lika många kvinnor som män kissar i duschen.
Nästan lika många kvinnor som män kissar i duschen.

Hälften av alla svenskar kissar i duschen, visar en undersökning gjort av Yougov. Enligt experterna Tommy Claesson och Annica Joensuu kan duschkisset vara bra både för miljön och huden.

Varannan svensk kissar i duschen. Fler män än kvinnor är duschkissare men marginalen är liten, visar en undersökning utförd av Yougov på uppdrag av Metro. I undersökningen uppger 48 procent av kvinnorna och 50 procent av männen att de tömmer blåsan i duschen. Den totala siffran är 49 procent medan 51 procent säger ”nej, aldrig”.

– Fördelen är att man spar in vatten, säger Tommy Cleasson docent i geovetenskap vid Linnéuniversitetet.

► LÄS MER: Det här händer om du inte duschar

Enligt en sammanställning som vetenskapssajten ”I fucking love science” har gjort går i snitt sex liter vatten åt vid varje toaspolning. Vi människor kissar i snitt sju gånger per dag vilket innebär 15 330 liter vatten per person spolas bort varje år. Byter du då ut ett toabesök om dagen mot en duschkiss skulle du spara in 2 190 liter vatten varje år. Vilket omräknat på Sveriges befolkning skulle bli omkring 21 miljarder sparade liter per år, skriver TT.

– Det är ingen nackdel att göra det, mer än att skvätter på benen, men det sköljs ju bort av vattnet, säger Tommy Claesson till Metro.

Kiss är även bra för torr hud.

– Det är kanske inget man rekommenderar men urin innehåller ämnen som också finns i huden som binder fukt, säger Annica Joensuu, ordförande för Sveriges hudterapeuters riksorganisation.

Men eftersom kisset sköljs bort av duschvattnet tvivlar hon på att det ger någon effekt.

– Nackdelarna är att urin innehåller bakterier som du kanske inte ska utsätta dig för om du har småsår på fötterna och rent hygieniskt är det inte så fräscht, säger Annica Joensuu.

Undersökningen visar att varannan svensk förutom att kissa i duschen även kissar i vattnet vid bad i hav och sjö. Några få erkänner att de kissar i bassäng och badkar.

► LÄS MER: Städare berättar: Så äckliga är ni på jobbet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa