Är du rädd för att dö? Du är inte ensam. Mer än hälften av svenskarna uppger att de skräms av döden – och 9 procent tror att de skulle hamna i helvetet.

Psykologen Lena Dur Högnelid. 

En undersökning utförd av Yougov, på uppdrag av Metro, visar att mer än hälften av svenskarna på något sätt skräms för döden.

49 procent uppger att döden skrämmer dem lite medan 17 procent känner sig mycket skrämda av döden.

9 procent uppger i undersökningen att de tror att, oavsett vad de tror om himlen och helvetet, skulle hamna i helvetet. 58 procent skulle hamna i himlen, medan 34 procent uppger att de inte vet.

►LÄS MER: Undersökning: Så många svenskar är otrogna mot sin partner

– Den allra vanligaste orsaken till att man är rädd för döden är rädslan för att inte längre finnas till, säger Lena Dur Högnelid, legitimerad psykolog som arbetar bland annat med ångest, oro, stress och dalande livskänsla.

Men det finns fler anledningar, menar hon. Man kan till exempel vara rädd för smärta eller vad som ska hända vid själva dödsögonblicket. Det finns även en rädsla för det okända, för att förlora någon eller för vad som ska hände med de efterlevande.

►LÄS MER: Yougov: Här är ministrarna svenskarna tycker bäst om

– Att vara lite rädd för döden är naturligt, det ingår i livet. Men är man så rädd att det påverkar livskvalitetet så finns det hjälp att få. Ta hjälp av en psykolog eller psykoterapeut för att reda ut vad det egentligen handlar om. Vad det än är så går det ofta att påverka mer än man tror, säger Lena Dur Högnelid.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset