IS strider i Taldou i Homs i Syrien.
IS strider i Taldou i Homs i Syrien.

2003 trädde den så kallade Terroristlagen i kraft. Den innebär att brott som mord och misshandel kan ses som terroristbrott i vissa fall. Sedan dess har 23 personer häktats, enligt Ekots granskning.

Den 1 juli 2003 trädde den så kallade "Lag om straff för terroristbrott" in. Lagen infördes efter ett rambeslut från EU om bekämpande av terrorism, och innebär i grunden att runt 20 brott i den svenska brottsbalken kan klassas som terroristbrott under vissa omständigheter.

Sedan dess är det ytterst få som åtalats för terroristbrott i Sverige. Det visar en granskning från Sveriges radios Ekot.

► LÄS MER: IS vill splittra oss – gå inte i deras fälla
 

Sedan 2003 har totalt 23 personer häktats i enighet med någon av de lagar som har med terrorism att göra. Av dem har totalt 15 personer åtalats. Totalt har 9 personer fällts för terorbrott i tingsrätten, samtliga har överklagat. Bara två personer har fällts i hovrätten.

Idag är totalt 1 person åtalad och väntar rättegång. 7 personer är häktade, 4 i sin frånvaro. 2 av de häktade är häktade i väntan på dom, 1 är under utredning.

Enligt Ekot har antalet häktningar och åtal som gäller terroristbrott ökat. Förra året åtalades totalt 3 personer misstänkta för terrorbrott. Det är de första sedan 2010.

► LÄS MER: Experterna: Då räknas det som terrorism

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott