30 procent tycker att det är mannen är den som ska betala på första dejten, visar en ny undersökning.
30 procent tycker att det är mannen är den som ska betala på första dejten, visar en ny undersökning.

En majoritet tycker inte att det spelar någon roll vem som betalar på första dejten. Men samtidigt är det fler som tycker att det är mannen än att det är kvinnan som ska betala, visar en ny undersökning.

En klar majoritet, 69 procent, anser att det inte spelar någon roll vem som betalar när en man och en kvinna går på första dejten, visar en undersökning av Yougov som gjort på uppdrag av Metro.

LÄS MET: Dejtingcoachen: Så tacklar du dejtingpaniken

Men det är fortfarande fler som anser att mannen ska vara den som betalar, vilket 30 procent tycker, jämfört med två procent som tycker att kvinnan ska betala.

Att betala vid första dejten fungerade sannolikt som en signal för både intresse och att mannen hade de ekonomiska resurserna.

Mannen hade mer ekonomiska resurser

Resultatet kan förstås mot en historisk bakgrund där män hade mer försörjningsansvar. Då såg även dejting annorlunda ut, enligt Maria Stanfors, professor i ekonomisk historia vid Ekonomihögskolan i Lund.

– Det var mer av en rutin att det var han som tog initiativet och förväntades bjuda. Att betala vid första dejten fungerade sannolikt som en signal för både intresse och att mannen hade de ekonomiska resurserna, säger hon.

LÄS MER: Över 200 år innan världen är helt jämställd

Sättet att dejta har förändrats

I dag är läget ett annat. Maria Stanfors tror att nya sätt att dejta på tillsammans med att de flesta kvinnor i dag har en egen inkomst har bidragit till att normerna kring att betala under dejter har förändrats.

– Förr träffades man sin partner på andra arenor. Andelen som träffas genom skola, jobb, vänner och andra sätt har förändrats över tid. Nu är det exempelvis vanligt att träffas genom nätdejting, och då kanske man inte riktigt kan säga vem som tagit initiativet. Vi har även en annan typ av dejting i dag där man umgås mer jämlikt och det är inte samma formella ”bjuda ut”.

 

LÄS MER: Föräldraförsäkringen kan vara jämställd först 2014

Nu är det mer nätdejtning, och där kanske man inte riktigt kan säga på samma sätt vem som har tagit initiativet. Vi har även en annan typ av dejtning i dag där man ”hänger mer”. Det är inte samma formella ”bjuda ut”, säger hon.

Vi har även en annan typ av dejting i dag där man umgås mer jämlikt och det är inte samma formella ”bjuda ut”.

Maria Stanfors tycker att det är bra att gamla normer luckras upp, bland annat kring betalningar på dejter.

– Det är positivt att det är nästan 70 procent som tycker att det inte spelar någon roll vem som betalar när man går ut på första dejten. Grundansatsen är att kvinnor såväl som män är ekonomiskt självständiga. Det är en jätteviktig princip oavsett om man bildar par och familj eller inte.

Maria Stanfors, professor i ekonomisk historia vid Ekonomihögskolan i Lund.

LÄS MER: Debatt: Vi svenskar måste våga börja dejta mer

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset